Udland

Fransk firma solgte bevidst hestekød som oksekød

Fransk virksomhed beskyldes for bevidst at sælge 750 ton hestekød som oksekød over de seneste seks måneder.

Fransk firma solgte bevidst hestekød som oksekød

En politiundersøgelse viser, at den franske virksomhed Spanghero bevidst har videresolgt hestekød som oksekød, siger Frankrigs fødevareminister, Benoit Hamon.

- Undersøgelsen viser, at Spanghero vidste, at kød mærket som oksekød kunne være hestekød. Der var en stærk mistanke, siger han på et pressemøde.

Han pointerer samtidig, at Spanghero næppe kan have undgået at bemærke, at det kød, de købte, var meget billigere end priser på oksekød.

Politiundersøgelsen viser, at firmaet har genereret en profit på 550.000 euro over de seneste seks måneder på at sælge det billigere hestekød som oksekød, siger Hamon.

Landbrugsminister Stephane Le Foll siger, at regeringen overvejer at fratage virksomhedens licens til at handle på markedet.

Spanghero, som arbejder med at forarbejde kød, nægter imidlertid anklagen og insisterer på, at virksomheden handlede i god tro.

Det berygtede hestekød har både passeret gennem Spanghero og et andet fransk firma, Comigel.

I alt er der tale om 750 ton hestekød. Det kommer angiveligt fra rumænske slagterier og er fundet i færdigretter fra det svenske selskab Findus, som blandt andet har Comigel som underleverandør.

Det frygtes, at der ligger organiseret kriminalitet bag skandalen, som har bredt sig til en lang række europæiske lande. Der er fundet hestekød i oksekødsvarer i Irland, Storbritannien, Frankrig, Sverige og Tyskland.

Kødet menes også at være solgt i Danmark, Norge og Schweiz.

Torsdag anholdt britisk politi tre mænd, der også alle er mistænkt for bevidst at have solgt hestekød som oksekød.

Sagen begyndte den 16. januar, da den irske fødevarestyrelse meddelte, at der var fundet dna fra heste i hamburgere, som blev solgt i en række fødevarekæder.

Sagen fik onsdag aften EU's forbrugerkommissær, Tonio Borg, til at opfordre alle medlemslande til at foretage dna-tests af kødprodukter for at afsløre eventuelle forekomster af hestekød.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.