Udland

Fransk førstedame skaber twitter-skandale

Den franske præsident Hollandes kæreste Valerie Trierweiler skaber problemer med en indiskret twitterbesked.

Fransk førstedame skaber twitter-skandale

Frankrigs uofficielle førstedame, Valerie Trierweiler, der lever sammen med præsident François Hollande, har skabt stor politisk ballade med en besked på Twitter.

I beskeden udtrykker Trierweiler sin beundring og støtte til den partiløse tidligere socialist Olivier Falorni, der mod Socialistpartiets ønske stiller op mod Segolene Royal ved søndagens parlamentsvalg.

Segolene Royal har tidligere været kæreste med præsident François Hollande og fire børn sammen med den nyvalgte præsident.

Hollande og Royal gik fra hinanden i 2007 - to år efter at Segolene Royal tabte præsidentvalget til den borgerlige Nicolas Sarkozy. Og Hollande har under den nuværende valgkamp loyalt støttet ekskæresten.

Beskeden på Twitter har sat fokus på rivaliseringen mellem de to kvinder og får stor opmærksomhed i franske medier og internt i Socialistpartiet.

Twitter-balladen truer med at undergrave Hollandes løfte om et anstændigt præsidentskab uden personlige eskapader, som prægede den tidligere præsident Nicolas Sarkozys embedsperiode.

Valerie Trierweiler har desuden skabt vrede i Socialistpartiet, hvor premierminister Jean-Marc Ayrault har bedt hende om at være mere forsigtig og diskret fremover.

Selv siger Trierweiler, at hendes konto på Twitter må være blevet hacket.

Franske medier forudser, at beskeden kan skabe problemer for Hollande og Socialistpartiet kun få dage før anden og sidste runde i det franske parlamentsvalg.

Sarkozys konservative parti UMP, der halter efter Hollandes Socialistparti i meningsmålingerne, anvender beskeden til at sværte præsidenten til.

- Denne sag er en hån mod vort land. En grotesk og latterlig situation, siger den konservative Eric Ciotti.

/ritzau/Reuters