Fransk jul i Sct. Catharinæ kirke

PR -foto

PR -foto

Julens koncerter er ofte forbundet med stærke traditioner. Messias og Juleoratoriet kan høres over hele landet, men der er også mulighed for at høre knap så kendte toner, når der er fransk julemusik i Sct. Catharinæ kirke onsdag den 14. december.

Marc-Antoine Charpentier (1643-1704) kender alle uden at vide det, idet præludiet fra hans Te Deum er blevet til Eurovisionens kendingsmelodi ved Melodi Grand Prix og andre internationale radio- og tv-udsendelser. Et grandiøst værk for orkester og sangere skrevet i 1692, mens Charpentier var leder af musikken ved Jesuitterkirken Saint-Louis Paris. Te Deum er et fast liturgisk led i vesperen.

Mere intim er den skønne Messe de Minuit (1694), hvor Charpentier på genial vis afsynger de latinske messeled på folkelige julemelodier. Værket er skrevet til opførelse ved midnatsmessen. De melodier, som han anvender, var kendt og elsket af alle. På denne måde lykkes det Charpentier på bedste julevis at forbinde det guddommelige med det menneskelige.

Undervejs synges nogle højdepunkter fra Händels Messias.

Hjørring Kammerkor er stiftet i 1978 og har siden været en institution i byens klassiske musikliv. Anne Mette Vennegaard blev dets dirigent i 2003, og sammen har de gennemført koncertrejser til Portugal, Belgien og England. Med Ensemble Zimmermann (ZIM) og Det Jyske Vokalensemble (DJV) har man tidligere med succes opført Messias, Johannespassionen og Juleoratoriet. ZIM og DJV ledes af Lars Colding Wolf og er nogle af landets få specialensembler for tidlig musik opført på barokinstrumenter.

Ensemble Zimmermann blev grundlagt i 2001 af en gruppe musikere, der ønskede at skabe et forum for tidlig musik fremført på barokinstrumenter. Det har været et væsentligt bidrag til den voksende interesse og forståelse for barokmusik og dens opførelsespraksis i Danmark. Ensemblet er i dag udelukkende professionelle musikere med speciale i tidlig musik. Den gang som nu er musikere et omrejsende folkefærd, og ensemblets musikere kommer fra det meste af Europa.

Det Jyske Vokalensemble opstod i 2006 med det formål at synge den tidlige musik på en stilistisk overbevisende måde i en lille bevægelig besætning. Sangerne er for de flestes vedkommende konservatorieuddannede, og de arbejder som solister og i velrenommerede kor som DR´s Koncertkor, Musica Ficta og Balthasar-Neumann-Chor (D). Ensemblerne støttes af Statens Kunstfond, Gramex og Augustinus Fonden.

Denne koncert gennemføres med bidrag fra Sct. Catharinæ kirke.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst