Fransk musik i kirken

Frederikshavn Kirkes organist spiller til en gratis koncert

Thomas M. Kursch sidder selv ved orgelet ved årets anden adventskoncert. Arkivfoto: Peter Broen <i>Pressefotograf Peter Broen</i>

Thomas M. Kursch sidder selv ved orgelet ved årets anden adventskoncert. Arkivfoto: Peter Broen Pressefotograf Peter Broen

Lørdag den 8. december holder Frederikshavn Kirke årets 2. lørdagskoncert i adventstiden. Det er denne gang kirkens organist Thomas M. Kursch, der sidder på orgelbænken med et program, der dels består af fransk musik og dels musik med tilknytning til Frankrig.

Koncerten indledes med en variationsrække over en fransk julesalme af den tidlig franske komponist Nicolas Leegue. Han var bland de første der komponerede den slags variationsrækker, der kom til at gå under betegnelsen Noëls.

Også den senere franske barokkomponist L. C. Daquin sikrede sig berømmelse gennem sine Noëls. At det ikke var ufortjent, vidner den variationsrække der udgør koncertens andet programpunkt om.

Derefter følger en variationsrække af den store dansk-tyske komponist Diderich Buxtehude. Være er komponeret over en tysk salme, men særdeles originalt udformet som en fransk suite over samtidens populære franske selskabsdanse.

I 1800-tallet var en af tidens førende organister og komponister Cécsar Franck. Foruden orkester-, kammer- og klavermusik efterlod Franck sig 12 store og en lang række mindre værker for orgel. Vi skal høre to af de mindre, nemlig andante i g-mol og Offertoire over en julesalme fra Bretagne.

Koncerten slutter med en fuga af den polskfødte Frederic Chopin, der som ung flyttede til Paris, hvor han resten af sit liv boede og virkede.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.