Udland

Franske soldater rykker ind i tidligere afrikansk koloni

Oprørere hævder at være inde i hovedstaden i uroplaget land. Frankrig vil have FN's Sikkerhedsråd på banen.

Franske soldater rykker ind i tidligere afrikansk koloni

Franske styrker er rykket ind i Den Centralafrikanske Republik for at befæste lufthavnen i hovedstaden Bangui. Det sker efter kampe lørdag mellem oprørere og regeringssoldater inde i byen.

Oprørerne hævder, at de befinder sig inde i selve byen, men oplysningen er ikke bekræftet fra anden side.

- En hold soldater er blevet sendt af sted for at sikre lufthavnen. Lufthavnen er nu sikker, siger en diplomatisk kilde til nyhedsbureauet Reuters.

Frankrig har bedt om at få FN's Sikkerhedsråd hasteindkaldt for at reagere på den hastigt forværrede situation i landet.

Franske borgere i den tidligere koloni er blevet rådet til at "holde sig hjemme". Men der er ingen evakueringsordre endnu, oplyser en talsmand for Frankrigs præsident, François Hollande.

Oprørerne fra Seleka-koalitionen genoptog tidligere på ugen den væbnede kamp med det mål at afsætte præsident François Bozize efter en to måneder gammel fredsaftale var kollapset i landet, der siden løsrivelsen fra Frankrig i 1960 har været præget af uro.

- Vi opfordrer folk til at holde sig indendørs, FACA (regeringsstyrkerne, red) om ikke at kæmpe og præsident Bozize om at træde tilbage, siger Eric Massi, talsmand for oprørerne, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Indbyggere oplyser til AFP, at mange er flygtet fra byen, og gaderne er tømt for folk efter nyheden om oprørernes fremrykning.

Desuden er der ingen belysning, fordi oprørerne har saboteret et kraftværk - ifølge en talsmand for forsyningsselskabet Enerca.

Frankrig har en styrke på 250 soldater i landet. Der er umiddelbart ingen planer om at sende forstærkninger ifølge præsidentens talsmand.

Seleka er villig til at finde en løsning på krisen gennem forhandlinger med afrikanske ledere, men koalitionen vil ikke sidde til bords med præsident Bozize.

Det siger oprørernes militære leder, Djouma Narkoyo, til AFP.

Sikrer oprørerne sig kontrollen med hovedstaden, vil de etablere en ny regering, fortæller han.

Seleka er en alliance af tre oprørsbevægelser, der indledte sin offensiv i den nordlige del af landet i december.

De anklager præsident Bozize for ikke at holde sig til aftalerne i tidligere fredsaftaler.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.