Ældre uden hjælp om natten

Hård kritik af de ældres forhold på livligt og velbesøgt vælgermøde på Skagavej i Skagen

Hans Christensen og Peter Broen (foto)
Vi var altså tæt på at gå konkurs for fire år siden, forklarede borgmester Birgit Hansen. Foto: Peter Broen
Skagen 12. oktober 2017 15:21 - Opdateret 12. oktober 2017 16:03

SKAGEN: Der var kaffe i kopperne og kage på bordet på Aktivitetscenteret på Skagavej, hvor der onsdag var stuvende fyldt til det politiske vælgermøde med kandidater fra syv partier.

Det grå guld og Skagens pensionister satte dagsordenen her på toppen af Danmark, hvor gennemsnitsalderen stiger år for år, og 87-årige Sonja Madsen satte fingeren på et ømt punkt, da hun fortalte om et aktuelt eksempel fra virkelighedens verden i Skagen anno 2017 - om forholdene på plejecentret Drachmannsvænget i Skagen.

Hans Christensen og Peter Broen (foto)
- Min søster på 95 er faldet tre gange på Drachmannsvænget. Om natten. Så ligger hun der til om morgenen, sagde Sonja Madsen.

- Min storesøster er 95 år og bor på Drachmannsvænget. Tre gange inden for kort tid er hun faldet om natten og har ligget uden hjælp.

- De er to nattevagter, men den ene kører klokken et halv to. Så er der én tilbage til at se efter fem huse, hvor der bor fem-seks beboere i hvert hus. Jeg synes, det er forkert. Det er et blodbad, når pigerne møder ind om morgenen, og min søster har blå mærker overalt. Det kan da ikke være rigtigt, sagde Sonja Madsen til NORDJYSKE efter vælgermødet.

NORDJYSKE har de seneste dage beskrevet, hvordan borgere, pårørende og ansatte mærker, at normeringen er blevet endnu ringere, selv om politikerne påstår, at der ikke er skåret i bemandingen.

Pia K: Ikke sparet én krone

For det er der ikke, fastholdt Pia Karlsen (V), næstformand i socialudvalget.

Hans Christensen og Peter Broen (foto)
- Vi har ikke sparet en krone på bofællesskaberne, forsikrede Pia Karlsen. Foto: Peter Broen

- Der er ikke sparet én krone på bofællesskaberne.

- Det kan godt være, at nogle borgere oplever, at der er ændret på normeringerne, men nu er vi som politikere ikke sat i verden for at stå ude på de enkelte centre og kontrollere, hvordan de får deres arbejde til at fungere.

- Men jeg ved, at der på bofællesskaberne er indgået aftaler om, hvordan vagtplanerne skal lægges. Der er sket ændringer, ja, og det kan godt være, at nogle oplever, at der nu er færre om natten. Som politikere har vi en forventning om, at forvaltningen og ledelsen sørger for, at der er det, der er behov for, sagde Pia Karlsen.

Som i øvrigt hastede videre til et møde i socialudvalget, hvor de skulle forsøge at finde ud af, hvorfor alle andre oplever, at der er sket en nedskæring i bemandingen.

Borgmester Birgit Hansen (S) redegjorde for "rigets tilstand" og påtog sig at stå på mål for de seneste fire års nedskæringer.

Hans Christensen og Peter Broen (foto)
- Enhedslisten har som de eneste stemt imod nedskæringerne på ældre- og handicapområdet, sagde Poul-Erik Andersen (EL).

- Vi var tæt på at gå konkurs

- Vi kan ikke snakke os ud af det, men vi var tæt på at gå konkurs. Vi får ikke ros for den genopretning, men alternativet var, at kommunen var blevet sat under administration, og ved I hvad: Vi har altså sparet 80 millioner kroner på socialområdet på fire år. Det er en benhård økonomisk prioritering. Vi kunne også have valgt at lukke de fire-fem centre, vi har i Skagen, og bygge et stort. Det var meget billigere. Senest har vi valgt at skåne ældreområdet og sparer 10 mio. på handicap og psykiatri. Fordi vi altså bruger 90 mio. mere på det område end de kommuner, vi sammenligner os med. Når de ansatte så siger, at det kan de ikke mærke, så har vi et problem, og det er vi i gang med at finde ud af, sagde borgmesteren.

Hans Christensen og Peter Broen (foto)
- Alle arbejder benhårdt, men vi har et anstændigt serviceniveau og jeg kan se alle i øjnene, sagde borgmester Birgit Hansen (S).

Peter Nielsen (K) erkendte, at "normeringen ikke er noget at råbe hurra for":

- Jeg vil gøre alt for at forbedre normeringen. Det er ikke godt nok, men det er det, vi har råd til.

Hans Christensen og Peter Broen (foto)
Fem ældreorganisationer i Skagen havde indbudt til møde om de ældres forhold. Foto: Peter Broen

Tema: KV17 FREDERIKSHAVN

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...