Klitten der forsvandt

Alvorlige anklager mod Hans Andersen i sag om klit-hærværk: - Det er fejlagtigt og overdrevet

Ifølge anklagemyndigheden beløber skaderne sig til knap 450.000 kroner - ikke et ord om mængden af sand

Arkivfoto: Peter Broen

Arkivfoto: Peter Broen

Opdateret kl. 13.51 med kommentarer fra borgmester Birgit Hansen (S)

AALBORG:Sagen om hærværket på klitterne ved Skagen Sønderstrand natten til 26. oktober 2019 nærmer sig nu sin afslutning. I dag landede anklageskriftet mod entreprenør Hans Andersen og en 39-årig mand - og det er alvorlige anklager, de to mænd står tiltalt for.

Anklagemyndigheden går efter fængselsstraf i sagen.

Også alt for alvorlige, mener Hans Andersen der kalder tiltalen for fejlagtig og fordrejet, mens hans forsvarer, Rasmus Amandusson, er skuffet over, at der er rejst tiltale for noget som - der ifølge ham - ikke er belæg for.

Hans Andersen er sammen med den 39-årige blandt andet tiltalt efter den hårde bestemmelse i straffeloven om hærværk, der bruges når hærværket har været at betydeligt omfang, og som har en strafferamme på op til seks års fængsel.

Ifølge anklageskriftet har den 39-årige på foranledning af Hans Andersen, brugt en læssemaskine til at fjerne sand fra to fredet klitområder med et samlet areal på 1189 kvadratmeter, hvor klittoppene er forkortet med 1 til 1,5 meter.

Og anklagemyndigheden mener, at ødelæggelserne løber op i 447.000 kroner - meget tæt på de 500.000 kroner, som Frederikshavn Kommune hele tiden har vurderet hærværket til.

Anklageskrift nævner ikke sandmængder

Netop omfanget har Hans Andersen flere gange tidligere anfægtet på det kraftigste, og har kaldt kommunens vurdering af sagen helt forkert.

For hvor Frederikshavn Kommune hele tiden har hævdet, at der fjernet 3.500 kubikmeter sand, så har har Hans Andersen fået to landinspektører til at undersøge hærværket, og de har vurderet, at der kun er fjernet omkring 200 kubikmeter sand.

- Hele sagen er blæst ud af proportioner af kommunen, lyder det fra Hans Andersen.

Anklageskriftet kaster heller ikke mere lys over uenigheden om sandmængderne. I tiltalen er der nemlig slet ikke sat mængde på sandet, der er flyttet - her hedder det blot at der er "flyttet en større mængde sand".

Men prisen for skaderne er altså i anklageskriftet sat meget tæt på det, kommunen har vurderet - nemlig knap en halv million kroner.

Det beror dog på fejlagtige og fordrejede oplysninger, mener Hans Andersen.

- Det er ærgerligt, at borgmesteren og en håndfuld embedsmænd har overdrevet og fordrejet sagen. De faktiske forhold er, at der kun er flyttet omkring 200 kubikmeter sand, og det kunne en lokal entreprenør flytte tilbage for 11.500 kroner, siger Hans Andersen.

Advokat: Tal ude af proportioner

Hans Andersens forsvarsadvokat hæfter sig også ved den manglende mængdeangivelse i anklageskriftet og undrer sig over størrelsen af beløbet for skaderne.

- Jeg kan konstatere, at anklagemyndigheden har justeret væsentligt i forhold til den oprindelige anmeldelse men også at man har undladt at forholde sig til mængder og størrelse. Og det kommer sådan set ikke bag på mig, fordi de anmeldte tal er ude af proportioner med virkeligheden, siger Rasmus Amandusson.

Selvom anklagemyndigheden ikke har sat tal på, hvor meget sand der er flyttet, så er det beløbet der er afgørende for, hvor groft hærværket er.

Derfor er forsvarsadvokaten spændt på at se, hvordan anklagemyndigheden er nået frem til de 447.000 kroner.

- Jeg har ikke mulighed for at se, hvordan de er kommet frem til det beløb. Så vidt jeg er orienteret, så var regningen fra Hededanmark, som stod for genetableringen, ikke på 447.000 kroner, siger Rasmus Amandusson.

- Jeg har tiltro til retssamfundet

Forsvarsadvokaten er dog ikke overrasket over anklageskriftet efter den store bevågenhed, der har været omkring sagen.

- Der har været en stor mediebevågenhed og en retorik der gør, at det skulle ende i en væsentlig tiltale. Jeg tror, man har været nødsaget til at holde fast i et stort omfang og beløb, siger Rasmus Amandusson.

Men Hans Andersen er fortrøstningsfuld forud for retssagen, hvor han vil fremlægge hele sin dokumentation for det, han kalder "de faktiske forhold".

- Og så håber jeg selvfølgelig, at retten kan se, hvad der er rigtigt. Vi lever i et retssamfund, og det har jeg tiltro til, siger han.

Borgmester: Nu skal sagen køre i en retssal

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen (S), ønsker ikke at kommentere på påstande af respekt for straffesagens gang i retssystemet.

- Jeg kan konstatere, at anklagemyndigheden har vurderet, at der er basis for en straffesag. Nu er det så op til retten at vurdere sagen, og nu skal den køre i en retssal og ikke i offentligheden, så det vil være forkert af mig at kommentere på påstande, siger borgmesteren.

Hun har heller ikke yderligere kommentarer til Hans Andersens påstande om, at sagen er fordrejet af hende og nogle embedsmænd.

- Det må stå for hans egen regning. Det siger meget om hans person, konstaterer Birgit Hansen (S).

Også tiltalt efter sjælden paragraf

Udover groft hærværk er de to mænd også tiltalt for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven - og her er det en mere sjælden paragraf, der er taget i brug.

Hans Andersen og den 39-årig er nemlig tiltalt for at have "forvoldt skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier af hensyn til almenheden".

Her er der faktisk en strafferamme på et års fængsel.

- Det er ikke så tit, at der bliver rejst tiltale efter den paragraf, men vores vurdering er, at klitterne i Skagen er helt særegne og har en helt særlig betydning i den danske kulturhistorie, og derfor har vi valgt også at tage den paragraf i brug, siger specialanklager Jan Østergaard til Ritzau.

- Det er nogle alvorlige forhold, der er rejst tiltale for, og derfor vil vi kræve fængselsstraf, hvis de tiltalte bliver dømt efter anklageskriftet.

Retssagen er sat til tre dage i april i Retten i Hjørring.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.