Fætter Højben venter på nye tunge løft

Fred. Olsens windcarrier Bold Tern ligger i Frederikshavn Havn og venter på nye opgaver til søs

Hans Christensen
Fred. Olsens windcarrier Bold Tern er bygget til transport, installation og service på havvindmøller. For øjeblikket afventer den nye opgaver og ligger derfor til kajs i Frederikshavn Havn. De fire ben er 132 meter lange. Foto: Jesper Thomasen
Frederikshavn 13. marts 2018 19:30

FREDERIKSHAVN: Den fylder godt i havnebassinet og pynter gevaldigt på Frederikshavns skyline, den store windcarrier, der for øjeblikket ligger ved kajen ud for Kattegat Siloen i Frederikshavn Havn.

Der er tale om den ene af Fred. Olsens Windcarriers, Bold Tern, der ligger i venteposition til nye opgaver til søs.

Fred. Olsen-rederiet har to identiske jack-up fartøjer, Brave Tern og Bold Tern, der begge er bygget på Lamprell Værft i Dubai i henholdsvis 2012 og 2013.

Specialfartøj til offshore

De store jackup-fartøjer er bygget til offshore transport og installations- og serviceløsninger til havvindmøller, og de 132 meter lange ben gør at windcarrieren kan operere på både dybt (op til cirka 50 meter) og smult vand.

Når havvindmøllerne er sejlet ud til de fundamenter, hvor de skal rejses, sættes de fire ben ned på havbunden.

Hvert ben er forsynet med en "fod", også kaldet spudcan, på cirka 100 kvadratmeter.

På den måde står skibet stabilt på havbunden og er ikke så sårbar i forhold til vind og vejr samt de store vægtforskydninger, som opsætning af havvindmøller kan medføre.

Har krydset Atlanterhavet

De 132 meter lange ben kan hæves og sænkes efter behov - nøjagtig efter samme princip som hylderne i en stigereol fra Ikea.

Fred. Olsens windcarriers arbejder oftest i Nordsøen, Tyske Bugt, Østersøen og omkring De Britiske Øer, men windcarrieren har også krydset Atlanterhavet til opgaver med installation af havvindmølleparker ud for USA’s østkyst.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...