Hellere Fru Kedelig end Karl Smart

- Der findes ingen lette, smarte løsninger, siger borgmester Birgit Hansen, der står på mål for kedelig men sikker drift af kommunen

Video Hans Christensen
- Vores indtægter ser ud til at stige i 2019. Så kan selv borgmesteren være visionær, men indtil nu har jeg brugt meget energi på brandslukning og økonomisk genopretning og sikker drift, siger borgmester Birgit Hansen. Foto: Kim Dahl Hansen
Frederikshavn 18. april 2017 16:20 - Opdateret 20. april 2017 13:42

FREDERIKSHAVN: - Der findes ikke noget quickfix. De smarte løsninger er ikke mulige. Der er kun det lange seje træk.

Det siger borgmester Birgit Hansen (S) nu i en kommentar til forgængeren Lars Møllers kritik af borgmesterens manglende visioner og ambitioner.

Kritikken, som den tidligere borgmester fremførte i NORDJYSKE 29. marts, har skabt en del røre i det lokalpolitiske gadekær. Dengang ønskede Birgit Hansen ikke at kommentere kritikken, men det gør hun nu.

Birgit Hansen

Hellere kedelig end smart...

- Hvis man synes, det var smart at tømme kassen og bruge en byggekredit til at holde hånden under kommunekassen, så vil jeg hellere være kedelig end smart, for det gav da en del oprydningsarbejde, da jeg startede på borgmesterkontoret. Jeg står gerne på mål for en kedelig men sikker drift af kommunen, siger Birgit Hansen.

Lars Møller efterlyste "visioner til effektivisering af kommunens økonomi" og "smartere løsninger til at skabe yderligere driftsbesparelser og nye muligheder til at få mere ud af kommunens penge", men investeringer kræver penge, siger Birgit Hansen.

En af landets mest forgældede kommuner

- Vi er blandt de 10 mest forgældede kommuner i landet, og vi må ikke låne flere penge. Som udgangspunkt skal en kommune betale kontant, og vi må ikke efterlade regningerne i børneværelset. Vi skal hvert år søge dispensation, hvis vi vil låne, og meldingen fra ministeriet har de seneste år været, at vi skal slappe lidt af med at bruge det håndtag. Medmindre det er lån til havne- eller energiprojekter.

- Så desværre. Der er kun det lange seje træk, men til gengæld har vi fået rimelig styr på økonomien. Der er balance mellem udgifter og indtægter, og vi er begyndt at afvikle gælden.

Har mistet arbejdspladser

"Vi lever, som vi har råd til", er et af borgmesterens mantraer, men det har også kostet blod, sved og tårer.

Frederikshavn Kommune har nedlagt i i omegnen af 400 stillinger.

- Alene i 2017 bruger vi 236 millioner kroner mindre på driften, end vi ville have gjort uden genopretningen, siger Birgit Hansen, der håber og tror, at der snart kommer mere gang i beskæftigelsen i landets nordligste kommune.

Ledigheden er pt. 6,4 procent, en af de højeste i Nordjylland, og de seneste seks år har Frederikshavn Kommune mistet 764 arbejdspladser.

- Det er lidt op ad bakke, men der er grund til optimisme. I 2016 havde vi for første gang i mange år en nettotilflytning, og så bliver der født flere børn. Det er positivt, for flere borgere giver flere skatteindtægter og bedre udligning fra staten.

Kommunen er klar til at søsætte en ambitiøs tiltrækningskampagne, der skal få nye indbyggere til at bosætte sig i kommunen.

Tema: KV17 FREDERIKSHAVN

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...