Kun to stemmer imod slankere byråd i Frederikshavn

Enhedslisten og SF alene med deres bekymring for demokratisk underskud i slankere byråd

Hans Christensen
Ida Skov (EL) og Christina Lykke Eriksen (SF) argumenterede forgæves for at bevare et byråd på 31 medlemmer. Arkivfoto: Kim Dahl Hansen
Frederikshavn 26. april 2017 21:42 - Opdateret 27. april 2017 10:22

FREDERIKSHAVN: Et stort flertal vedtog som forventet at slanke Frederikshavn Byråd, fra 31 til 29 medlemmer i næste byrådsperiode.

De 27 af de nuværende 31 medlemmer, der stemte for forslaget, var de 14 Socialdemokrater, de 10 venstrefolk, Konservative Peter Nielsen, DF’s Carsten Sørensen og Lars Oldager.

Imod stemte Enhedslistens Ida Skov og SF’s Christina Lykke Eriksen, mens DF’s Flemming Rasmussen og Karsten Drastrup undlod af stemme.

Udvalgsstruktur til debat

Venstre trak sit forslag om at slanke byrådet yderligere med to medlemmer i byrådsperioden fra 2022-2025, og der var bred enighed om at se på udvalgsstrukturen og eventuelt slå to eller flere udvalg sammen.

Det afgøres dog ikke af det nuværende byråd, men som en del af konstitueringen efter valget 21. november.

Mette Hardam (V) opfordrede byrådet til at ligestille Distriktsudvalgets medlemmer, der i dag ikke påskønnes med diæter for deres arbejde.

Demokratisk underskud eller...?

SF og Enhedslisten advarede mod forslaget og henviste til demokratisk underskud og at det bliver sværere for alle dele af kommunen at føle sig repræsenteret og hørt.

Ida Skov frygter, at magten samles i et enkelt dominerende parti, hvilket vil gøre det sværere for borgerne og pressen at få indsigt i, hvad der foregår, og at administrationen og embedsværket vil få endnu større indflydelse.

Christina Lykke Eriksen (SF) frygter, at mangfoldigheden bliver mindre, og fremhævede værdien af forskellige holdninger og konstruktive debatter.

- Det vigtigste er ikke, at vi er enige, men at vil kan samarbejde trods uenigheden. Vi skal ikke drive sognerådspolitik, men jeg kender ikke hvert et smørhul i kommunen og den fælles viden, vi dag har, går tabt, hvis vi bliver færre.

Andre tilsvarende kommuner

Jytte Høyrup (V) afviste, at nærdemokratiet lider skade, og sammenlignede med kommuner som Skanderborg, Køge, Guldborgsund og Helsingør, der alle har færre byrådsmedlemmer end Frederikshavn men mange partier og lokallister repræsenteret.

Lars Møller (V) opfordrede byrådet til i højere grad at inddrage borgerne og nævnte Skagen Byting og en nystartet aktionsgruppe i Sæby, der arbejder konstruktivt med idéer og udvikling.

Tema: KV17 FREDERIKSHAVN

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...