Pernille og Kia kæmper for børnene: - Vi ønsker mere åbenhed fra kommunen

Bevægelse sætter fokus på vilkår i dagsinstitutioner - lørdag er der bamsedemonstration

Hvor er børnenes statsminister, spørger en engageret bamse, der skal demonstrere i morgen. Foto: Martin Damgård

Hvor er børnenes statsminister, spørger en engageret bamse, der skal demonstrere i morgen. Foto: Martin Damgård

FREDERIKSHAVN:- Hvor er der en voksen? Sådan har Pernille Christensen og Kia Hansen ofte spurgt, når de har afleveret deres afkom i børnehaven.

For hvordan kan man se sig selv i øjnene, når den eneste pædagog i miles omkreds skal holde styr på de børn, der er samlet rundt om morgenbordet, mens der hele tiden bliver afleveret nye børn, der jo også skal tages hånd om.

- Vores egne erfaringer som forældre fortæller jo, at visse institutioner her i kommunen er underbemandede, siger de to mødre, Pernille Christensen og Kia Hansen, samstemmende.

De to er hovedarrangørerne bag Forældrebevægelsen i Frederikshavn og dermed også lørdagens demonstration i byen.

De kæmper for en minimumsnormering, så både børn og pædagoger er sikret de bedst mulige forudsætninger for læring og udvikling.

- 1 pædagog til 3 børn i vuggestuen og dagplejen. 1 pædagog til 6 børn i børnehaven. Det er udelukkende for at sikre et absolut minimum, hvor det enkelte barn bliver set og hørt, siger Pernille Christensen og Kia Hansen.

Frederikshavn Kommune giver ikke mange oplysninger på sin hjemmeside om, hvordan daginstitutionerne fungerer. Helt konkret savner bevægelsen svar på, hvad børnehaverne kan tilbyde. Og i en tid, hvor der i kommunens udviklingsstrategi skriges på ressourcestærke børnefamilier, er det svært at træffe beslutninger, fordi gennemsigtigheden ikke er til stede.

Mere åbenhed

- Vi ønsker mere åbenhed på den front. Jeg spurgte tidligere i år - før coronavirus - Birgit Hansen (borgmester i Frederikshavn Kommune) om, hvorfor der ikke er flere oplysninger. I Hjørring Kommune har de beskrivelser af deres dagsinstitutioner, i nogle tilfælde hvor mange børn der går der og hvor mange pædagoger der er tilknyttet. Svaret var, at det ville kræve for mange ressourcer, og at det ville blive svært at indhente informationerne herom, siger Pernille Christensen.

Imod nutidens tendens

Kia og Pernille er også imod nutidens tendens om, at alting skal være så stort. Ifølge dem er formålet med at bygge en stor "superinstitution" nemlig, at der så kan puttes mange børn ind og tilsvarende få pædagoger til at passe dem.

- På Sættravej i Sæby har der blandt andet været problemer med dørene. De er så tunge som branddøre, så de små børn ikke selv kan åbne dem, oplyser Pernille Christensen.

At demonstrere er en nødvendighed, så længe, Frederikshavn Kommune ikke opfylder de krav, som blandt andre Forældrebevægelsen efterspørger. De ønsker at lægge pres på de lokale politikere, inden budgetforhandlinger går i gang i efteråret.

Succes tidligere

Det er ikke første gang, der forlanges bedre vilkår i dagsinstitutionerne. Også i 2017, hvor borgergruppen Birgits Børn blev startet, trådte forældrene i karakter, og her lykkedes det bevægelsen at få tilført penge til området i stedet for den massive besparelse, der ellers var lagt op til.

For nylig har forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen? også råbt op og sørget for, at velfærdsområdet blev tilført kommunens fire-årige udviklingsstrategi, siger Pernille Christensen.

- På ledelsesplan ved man ikke, hvor mange pædagoger, der er tilført de enkelte institutioner, fordi Frederikshavn Kommune har indført institutionerne i fire distrikter, supplerer Kia Hansen.

Demonstrationen finder sted på lørdag klokken 14.30 på rådhuspladsen i Frederikshavn. De to mødre kan dog løfte sløret for, at demonstrationen bliver rykket indenfor, hvis vind- og vejrforhold ikke er optimale.

Det vil dog ikke være mennesker med bannere og skilte, der pryder pladsen, men derimod indleverede bamser. I alt er over 500 bamser samlet ind. Du kan følge demonstrationen på Facebook Live via dette link .

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden