Pukkelhval gik i net ved Skagen: Dykker fik et chok

Sidste gang en pukkelhval strandede i Danmark var i 1905 - nu er en pukkelhval gået i en fiskers net i Skagen

Foto: Henrik Bo

Foto: Henrik Bo

SKAGEN:Klokken var godt fem, og det var stadig mørkt, da fiskeskipper Troels Tvilling og hans to gaster på fiskekutteren Flipper fik sig noget af en anderledes oplevelse mandag morgen.

- Vi var ved at røgte vores bundgarn, som vi har fast cirka 250 meter ud for Skagen Mole. Og vi kunne mærke, at der var gået noget meget tungt i nettet, fortæller Troels Tvilling.

Så han og hans to gaster knoklede i over en time med at få garnet hevet op til overfladen.

- Men pludselig dukkede der en kæmpestor halefinne op af vandet, men hvis vi havde hevet endnu mere til, så havde vi revet vores net i stykker, så derfor holdt vi lidt igen, forklarer fiskeskipperen.

- Heldigvis har vi et godt samarbejde med Nordsøen Oceanarium, og de sendte to dykkere herop, lyder det fra skipperen.

Den første dykker gjorde store øjne, da han kom ned til den store halefinne.

- Jeg fik sat'me et chok, da jeg kom ned på 10 meters dybde og så den kæmpestore halefinne, der vel er et par meter i bredden, fortæller dykker Henrik Brink, der var første mand nede ved det store pattedyr.

- Jeg skulle forsøge at få en tamp om halen på hvalen, og det var dælme ikke nemt. Hvalen lå jo helt nede på bunden, så jeg jølede noget med at få det reb ind under halen, fortæller Henrik Brink, der har været ansat som dykker på Nordsøen Oceanarium i 23 år.

Han fik dog lavet et dobbelt halsstik om hvalen foran halefinnen.

- Og så kunne vi få den rykket op til røven af båden, for den er knap så tung, når den flyder i vandet, forklarer dykkeren.

Pukkelhval er gået i nettet i Skagen i fisker Troels Tviullings garn. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Pukkelhval er gået i nettet i Skagen i fisker Troels Tviullings garn. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

Med trossen om halen blev den store pukkelhval bugseret ind til kajen, hvor den blev trukket op og placeret på det slæbespor, der normalt bruges til at sætte både i eller trække dem op af vandet og siden op på kajen.

Der har pukkelhvalen så ligget mandag formiddag, mens interessen for hval har bredt sig.

- Det er jo en sensation - det kan man se på alle de mennesker, der allerede har været forbi. Der er folk hele tiden, beretter Henrik Brink,, der ikke har haft en større oplevelse i sine snart 57 år, og heller ikke forventer at få en lignende oplevelse senere i livet.

Ikke siden 1905

- Det har vist sig, at det er noget af en sjældenhed, vi har haft i vort garn. Jeg har fået at vide fra Oceanariets folk, at der sidst er sket en stranding af en pukkelhval i Danmark i 1905, så det er over 100 år siden, beretter fiskeskipper Troels Tvilling.

Han ærgrer sig meget over, at hvalen er røget ind i hans garn, og der formentlig er død måske af stress.

- Åbningen til bundgarnet er 10 gange fire meter, så hvalen kunne bare være svømmet ud igen, hvis den havde kunnet finde ud af det. Og det er bestemt ikke sjovt at se så stort et dødt dyr. Jeg ville langt hellere have haft, at vi havde fundet hvalen i live.

- I 2017 var vi for eksempel med til at sætte en GPS på en vågehval, som vi så siden har kunnet følge noget nær verden rundt på verdenshavene. Det havde været en større oplevelse end, at vi nu står med en desværre død pukkelhval, forklarer Troels Tvilling.

Teksten fortsætter under billedet.

Foto: Peter Jørgensen

Foto: Peter Jørgensen

Hans bundgarn ligger 250 meter ud for Skagen Mole og fungerer som et stort bassin.

- Fiskene svømmer ind i nettet, der er meget fintmasket. Her fanger vi så dem, vi kan og resten får lov at svømme videre i nettet indtil vi kan fange dem. Og både fiskene og hvalen har kunnet svømme ud igen, hvis den havde kunnet finde ud af det, siger Troels Tvilling.

Han tjener ikke en krone på den store fangst - tværtimod.

- Vi har mistet en dags fangst og fortjeneste, men det var en kæmpe oplevelse, fastslår fiskeskipperen.

Foto: Peter Jørgensen

Foto: Peter Jørgensen

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden