Selvforsørgelse er ikke altid en succeshistorie

Hjemløse, kriminelle og folk i fængsel tæller også med i statistikken som selvforsørgende

Hans Christensen
Unge, der døjer med misbrug og dropper ud af skolen, er et stort problem i Frederikshavn Kommune. Arkivfoto: Peter Broen
Frederikshavn 14. april 2018 12:54

FREDERIKSHAVN: 15 procent af de unge i Frederikshavn Kommune forlader folkeskolens 9. klasse med så lave karakterer, at de ikke kan starte på en ungdomsuddannelse. Og flere end 800 unge, cirka hver femte af de 18-24-årige, har ingen uddannelse og er heller ikke i gang med en uddannelse.

Tallene skaber panderynker mange steder, og i arbejdsmarkedsudvalget følger de udviklingen tæt.

På sit seneste møde fik udvalget en redegørelse for opfølgningen på ungeindsatsen.

Flere års nedskæringer

Her lægger embedsmændene ikke skjul på, at det er resultatet af flere års besparelser på de kommunale budgetter, blandt andet på skoleområdet, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU), børne- og familieområdet, klub- og fritidstilbud - samtidig med, at Ungeenheden har været underlagt mange organisationsændringer og arbejdet med en genopretningsplan.

"Antallet af elever, der i grundskolen vurderes ikke-uddannelsesparate, stiger i både 8. og 9. klasse, såfremt vi i perioden 15-18 år ikke har ressourcerne til at sætte ind med uddannelses- og beskæftigelsesrettede tilbud (...) til de børn og unge, som er mest udfordret på deres livssituation", lyder forklaringen.

I 2015 ophørte for eksempel samarbejdet mellem Ungeenheden og EUC Nord om "Unge i Vækst", der blev lukket ned.

Selvforsørgelse...?

Dem der kan selv, skal selv, lyder kommunens mantra, men Ungeenheden advarer mod at betragte gruppen af selvforsørgende unge som én ensartet gruppe:

"Selvforsørgelse kan dække over så forskellige grupper som samleverforsørgelse, forældreforsørgelse, ernæring ved kriminalitet, fængsel, hjemløshed og såkaldt "sofasurfing", så samlet set dækker betegnelsen desværre ofte over, at den unge er marginaliseret eller voldsomt socialt udsat og derfor med stor sandsynlighed igen ender i systemet", hedder det i forvaltningens forklaring.

NORDJYSKE har mødt én af de unge, der er kommet på højkant efter en problematisk skolegang og ungdom. Møde hende i NORDJYSKE Stiftstidende søndag.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...