Frederikshavns 200 år som købstad skal fejres

Frederikshavn trækker i festtøjet og fejrer 200 år som købstad det meste af 2018

Pauli Tvilling driver vintagebutikken FN92 midt i København, men i starten af 2018 udstiller han på Frederikshavn Kunstmuseum.

Pauli Tvilling driver vintagebutikken FN92 midt i København, men i starten af 2018 udstiller han på Frederikshavn Kunstmuseum.

FREDERIKSHAVN:25. september 1818 blev Fladstrand til købstaden Frederikshavn, opkaldt efter Kong Frederik den 6. og byens livsnerve, havnen, og som den kvikke læser har regnet ud, er det næste år 200 år siden.

Det kommer ikke til at gå stille af sig i Tordenskiolds by, hvor krudt og kanoner og højlydt fyrværkeri stadig er en del af byens dna og hverdagens uorden.

Kronprinsparret Frederik og Mary ér inviteret til 25. september, men om det passer ind i den royale kalender, vides ikke.

Jubilæumsfestlighederne spreder sig over hele 2018, men kulminerer i september, hvor det helt store festfyrværkeri fyres af.

De første 25 historiske skibe har meldt deres ankomst til købestadsjubilæet i september 2018. ?Arkivfoto: Peter Broen <i>Pressefotograf Peter Broen</i>

De første 25 historiske skibe har meldt deres ankomst til købestadsjubilæet i september 2018. ?Arkivfoto: Peter Broen Pressefotograf Peter Broen

Pauli Tvilling vender hjem

Fra 3. marts til 28. april præsenterer Frederikshavn Kunstmuseum en udstilling med Pauli Tvillings kreationer.

Strandbydrengen, der blev udlært på den hedengangne Alexandra Skolen, driver i dag vintagebutikken FN92 på Brolæggergade i København og er blevet landskendt gennem DR-programmerne "Skattejægerne".

3.-5. august kommer veteranbiltræffet "Styrkeprøven" på besøg med gamle biler fra før 1926 fra hele Norden. Med Frederikshavn som udgangspunkt bliver der rally både syd- og nordpå.

Finale i september

Startskuddet til finalen går i de sidste dage af august og den første weekend i september, hvor der er Tordenskioldsdage og åben Flådestation.

Resten af september vil købstadsjubilæet blive fejret hver weekend.

7.-9. september er det kulturhusene Arena Nord, Det Musiske Hus og Maskinhallen, der inviterer til den helt store jubilæumsforestilling, og weekenden efter, 14.-15. september, bliver der kulturnat i midtbyen. Det er Handels- og virksomhedsforeningen Frederik samt kultur- og fritidslivet, der trækker i festtøjet og inviterer alle, der har noget at byde ind med, til at deltage på udvalgte fixpunkter som Fisketorvet, Lodstorvet, Kirkepladsen med mere.

Jagthornstræf i Bangsbo

Flere eksterne spillere har allerede meldt sig. Blandt andet bliver der stort jagthornstræf i Bangsbo med deltagelse af 80 jagthornsblæsere fra hele landet samt et hold lokale junior rangers.

20. september inviterer Erhvervshus Nord til jubilæums Get2Gether, og i weekenden 21.-22. september bliver der maritim festival med historiske skibe, der alle har en eller anden tilknytning til Frederikshavn, som vil fylde havnen. De første 25 historiske skibe har meldt deres ankomst.

Søndag 28. september inviterer Ingeborgcenteret og Frederikshavn teaterforening til Lilly Broberg-cabaret.

Kontakt Lene Høegh Sørensen, Frederikshavn Kommune, på lehs@frederikshavn.dk, hvis du vil byde ind med noget til købstadsjubilæet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.