Frederikshavns boykot af Tvind var ikke lovlig

Frederikshavn Kommune må ikke fravælge Tvind-institutioner uden saglig begrundelse

- Ingen af os knuselsker Tvind, men vi er nødt til at følge reglerne på området, siger ny formand for børne- og ungdomsudvalget, Anders Brandt Sørensen (S).

- Ingen af os knuselsker Tvind, men vi er nødt til at følge reglerne på området, siger ny formand for børne- og ungdomsudvalget, Anders Brandt Sørensen (S).

FREDERIKSHAVN:Frederikshavn Kommune kan ikke fravælge brug af et opholdssted alene med den begrundelse, at de har relation til Tvind.

Det besluttede det gamle børne- og ungdomsudvalg (B&U) ellers på sit sidste møde 7. december 2017.

Det skete i kølvandet på en række dokumentarudsendelser i DR, der sidst i oktober stillede skarpt på Tvindbevægelsen, hvis stifter og leder, Mogens Amdi Pedersen, er efterlyst af Interpol.

Beslutningen dengang blev truffet af et flertal i B&U bestående af SF, Venstre og DF’s medlemmer.

To af udvalgets tre socialdemokrater var fraværende, og kun Bent H. Pedersen (S) og Ida Skov (EL) stemte imod, men flertallets beslutning om at boykotte Tvinds opholdssteder er altså ulovlig.

- Knuselsker ikke Tvind...

- Der er ingen af os, der knuselsker Tvind, når vi kan se på tv, at de forsøger at gå uden om fællesskabets regler, men vi kan altså ikke bryde loven og fravælge Tvind, siger Anders Brandt Sørensen (S), ny formand for det nye B&U-udvalg, hvor Socialdemokraterne sidder på fem af de syv pladser.

Kommunen har rådført sig med KL’s jurister, der vurderer, at "kommuner ikke kan fastsætte ufravigelige regler eller retningslinjer om ikke at anvende bestemte skoler eller opholdssteder, der er godkendt af socialtilsynet og optaget på Tilbudsportalen, for eksempel alene fordi de har eller kan have en relation til Tvind."

Minister: Det må I ikke

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har i et svar til Enhedslistens Finn Sørensen også slået fast, at en beslutning om et tilbud har relation til Tvind eller har sit udgangspunkt i en specifik ideologi, ikke kan betragtes som et sagligt hensyn.

Men kommunerne er ikke tvunget til at vælge tilbud med tilknytning til Tvind, hvis der er andre tilbud, der er lige så egnede, hedder det i børne- og socialministerens svar.

Frederikshavn Kommune havde i 2016 27 børn og unge anbragt på Tvind-opholdssteder og en udgift på godt 3,3 millioner kroner.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.