Fredninger ophævet

Kulturstyrelsen gik imod indsigelse fra Bangsbo Museum

Karups Gård har hidtil været fredet. Det er netop afgjort, at bygningen fremover end ikke er bevaringsværdig. Arkivfoto: Peter Broen

Karups Gård har hidtil været fredet. Det er netop afgjort, at bygningen fremover end ikke er bevaringsværdig. Arkivfoto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Dommergården og Karups Gård i Frederikshavn er ikke længere klassificeret som fredede bygninger. Som forudsagt i NORDJYSKE har Kulturstyrelsen besluttet at ophæve fredningen. Dog vil Dommergården fremover få status som bevaringsværdig, fordi facaden mod Nytorv har arkitektonisk værdi, mens Karups Gård end ikke er bevaringsværdi.

Hvad angår Dommergården hedder det i afgørelsen, at ”der er foretaget ødelæggende ændringer indvendigt, som ikke er med styrelsens tilladelse og derfor heller ikke under de kontrollerede forhold, der kunne sikre genkendelighed af bygningen, som da den blev fredet. Ud fra en samlet vurdering har Dommergården derfor ikke mere de kulturhistoriske eller miljømæssige værdier, der kan begrunde en opretholdelse af fredningen”.
Om Karups Gård hedder det, at da den blev fredet i 1985, var bygningerne i meget dårlig stand. Resultatet af istandsættelsen blev, at husene enten er udskiftet eller ombygget til ukendelighed. Den kulturhistoriske værdi er derved gået tabt.
En indsigelse fra Erik Christensen, Bangsbo Museum og Arkiv, mod at ophæve fredningen af de to gårde er dermed ikke fulgt.
- Der er fuldstændig frit slag med Karups gård, og så virker det underligt, at Kulturstyrelsen i sin afgørelse for Dommergården ikke tager stilling til ansvaret for den indvendige ødelæggelse, men ved at ophæve fredningen faktisk belønner ejeren, som i øvrigt er Statens Ejendomsselskab, siger Erik Christensen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.