Fremtid i intelligent grej til verdens fiskere

DanFish International demonstrerer en dansk industri helt i front

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Prins Joachim ( i midten) betegner DanFish Internationall som "business to business, når det er bedst". Han lyttede med interesse på nyhederne fra den nordjyske virksomhed Carnitech, Støvring. T.v. sælger Gert Nielsen, t.h. direktør Ernst Trillingsga

Frederik Heilman er en tilfreds mand. Skipperen på den grønlandske rejetrawler "Qaqqatsiaq" af Nuuk kan nu tage på havet med lidt bedre samvittighed overfor natur og klima. Ny-udviklede trawl-skovle skåner havbunden og sparer brændstof. - Vi bruger ni procent mindre og sparer 166.000 kroner på en måned, fortæller han. Fartøjet er den første af de store dobbelttrawlere på Grønland, som har taget det nye udstyr i brug, og Frederik Heilman og hans besætning har været med i udviklingen. I går besøgte han fiskerimessen i Aalborg DanFish International 2011 og havde lejlighed til at udveksle erfaringer med leverandøren, Thyborøn Skibssmedie. Trawlskovle er tunge konstruktioner af stål, som monteres parvis mellem båden og trawlet for at holde det åbent i vandet. Normalt slæber de over bunden og belaster både natur og grej. - Men de store indkøbere af fisk og deres kunder kræver bæredygtigt fiskeri. I USA er det forbudt at lade trawlskovle slæbe over bunden. Det har vi set i øjnene og begyndte for fire-fem år siden at udvikle skovle, som svæver oppe i vandet, fortæller eksportchef Ole Kjærgaard fra Thyborøn Skibssmedie. Ideen var rigtig. I løbet af tre år er der solgt 60-70 sæt af de nye trawlskovle, heraf halvdelen til USA. De er også på vej ind i det grønlandske fiskeri, da Royal Greenland møder kravet fra sine kunder. Brændstofbesparelsen tjener investeringen hjem på under tre måneder, men er alligevel ikke slået an i dansk fiskeri. Endnu. Næste skridt er udviklingen af et trawl, der helt kan undgå kontakt med bunden. I dag bruges en rullende jernvægt til at holde nettet nede. - Vi mangler elektronikken. For en gangs skyld er smedene kommet på forkant, siger Ole Kjærgaard. Intelligent industri Eksemplet er ét af mangfoldige fiskerimessens mangfoldige på, virksomheder i et høj-omkostningsland at leve af at svejse jernstykker sammen. - Det skal blot gøres intelligent, siger Anette Tymann, marketing manager hos Carnitech, Støvring. Virksomheden fremstiller udstyr og komplette løsninger til fødevareindustrien verden over. 20 procent af omsætningen hidrører fra fiskeriet. På messen er nyheden en automatisk papkasse-folde- og stemple-maskine til fabriksskibe. Standen var ét af de steder, messens protektor, prins Joachim, under sit besøg standsede op og fik en snak. - Business to Business, når det er bedst, kaldte han messen. Gearfabrikken Mekanord i Frederikshavn lever også af intelligent dansk industri-produktion: komplette fremdrivningssystemer så gode, at man netop har åbnet afdeling i Shanghai for at nå det kinesiske marked. Eksemplerne er der, stand efter stand, gade op og gade ned i Aalborg Kongres-og Kulturcenter i denne uge. 300 udstillere fra 24 lande, tre fjerdedele danske, og alt er udsolgt. - Den flotteste messe i min tid, siger messens salgschef Evan Dyran.