Fremtidens brandmand: Robot slukker sin første flamme

En ny robot kan ved hjælp af laserscannere identificere flammer og slukke ildebrande

Robot-brandmanden i aktion.

Robot-brandmanden i aktion.

GLOBALT: I Mobile, Alabama i USA findes en menneskelignende robot, som skal fungere som brandmand. For nylig slukkede robotten for første gang en ildebrand. Projektet er dog stadig kun på prøvestadiet. Det skriver Newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

For at overvinde ildebranden scanner robotten ilden for at finde dens kerne, griber fat om en brandslange og sender en tyk vandstråle ind i ilden for at slukke den. Det hele foregår om bord på skibet USS Shadwell.

Seancen udspillede sig under den første test af robotten SAFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot). SAFFiR er et projekt på Virginia Polytechnic Institute and State University (Virginia Tech) og er støttet af den amerikanske flåde.

Den amerikanske flåde støtter projektet i håb om at kunne bruge robotten på deres skibe. Det er meningen, at robotten skal udføre slukningsarbejde og dermed sørge for, at besætningen ikke sætter deres liv på spil.

SAFFiR er udstyret med to kameraer, der lader den se og navigere, laserscannere, som kan bedømme afstanden til ilden og termiske kameraer, som kan spotte ilden. SAFFiR måler 178 centimeter i højden og vejer 63 kilo – altså ikke så meget anderledes end en helt almindelig menneskelig brandmand.

Skal vi have sex med robotter?

- Vi gik i gang for at bygge og demonstrere en menneskelignende robot, som skulle kunne bevæge sig rundt på et skib, åbne døre og håndtere vandslanger. På længere sigt er målet, at holde sømændene fra de farlige situationer, der kan opstå, når de håndterer ilden, siger Thomas McKenna fra Office of Naval Research i en pressemeddelelse.

Robotteknikerne på Virginia Tech har arbejdet på projektet i fire år, men er ikke færdige endnu. Indtil videre skal SAFFiR fjernbetjenes af et menneske, men målet er, at robotten skal kunne udføre dens opgaver helt på egen hånd.

Se video med brandmands-robotten

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Se svedende robot tage armbøjninger

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden