Forurening

Frikadeller næsten uden forurening

Tulip i Aalborg har skåret 11 procent af sin CO2-udledning

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Værsgo at guffe. Frikadellerne fra Aalborg bliver i dag lavet langt mere energivenligt end for to år siden.

AALBORG:Næste gang du bider i en frikadelle eller kødbolle, kan du gøre det med god samvittighed. I hvert fald hvis frikadellen kommer fra Tulip i Aalborg. Fabrikken på Østerbro er nemlig blevet rigtig god til at lave sine frikadeller og andre produkter med et minimalt forbrug af energi. Det skyldes et stort anlagt energispareprojekt, som fabrikken for to år siden satte i gang sammen med Danfoss Solutions. I løbet af de to år er anlæg og produktionsprocesser blevet trimmet, og det har resulteret i et fald i CO2-udledningen på 2600 ton om året, svarende til 11 procent. Det har også givet en økonomisk gevinst i form af en årlig besparelse på to millioner kroner. Medarbejdere inddraget De omkring 200 medarbejdere på fabrikken har været aktivt inddraget i energispareprojektet. De har fremsat hele 312 forslag til besparelser, lige fra at lappe utætte trykluftsslanger til at forbedre hele produktionsplanlægningen. - Hvis ikke medarbejderne ved, hvor meget energi de bruger, mens de er på arbejde, hvorfor skulle de så interessere sig for at spare? Derhjemme kender de forbruget og gør noget ved det, hvis det er for højt. Det er samme holdning, vi forsøger at give videre i projektet – specielt set i lyset af, at indsatsen her batter 5-10 gange mere end derhjemme, siger Danfoss Solutions’ projektleder, Harald Karlsen. På fabrikken er der blevet opsat mere end 50 sensorer, der slukker lyset eller lukker portene til kølerummene. Derudover er der implementeret en række forbedringer af køleanlægget, blandt andet bedre styring alt efter vejr og produktion, så anlægget ikke køler mere end højst nødvendigt. Den tekniske chef på fabrikken, Peter Winther, oplyser, at projektet er gennemført, uden at det på noget tidspunkt er gået ud over leveringstiden. Der går maksimalt to dage, fra en ordre kommer ind, til den skal være leveret fra fabrikken.