Frisk fokus på træning og kost

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foruden de individuelle løsninger, får hver af de tilmeldte uddelt et armbånd, der tæller skridt og registrerer søvn, som de tilmeldte kan bruge til at blive bevidste om deres vaner i dagligdagen.

Jørgen Laursen er markedsansvarlig i Spar Nord Hjørring. Han er også arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen, og han fik ideen til et fælles sundhedsprojekt for alle ansatte i banken.

- Jeg har set en stor udvikling i antal sygemeldinger på grund af stress. Ikke fordi vi er specielt ramt nu, men der er måske mulighed for at forebygge stress ved at aktivere medarbejdere, så de bliver stærkere.

Undersøgelser fra Stressforeningen viser, at forhøjet blodtryk, hyppig hovedpine, træthed og smerter i muskler og led er årsager til, at op mod 500.000 danskere føler sig udmattede på jobbet.

- Der er ingen tvivl om, at stress har store omkostninger for mange virksomheder og ikke mindst den kollega, som bliver ramt. Så det her handler om rettidig omhu, mener Jørgen Laursen.

Spillereglerne for sundhedsprojektet er nøje aftalt mellem ledelse og medarbejderrepræsentanter. Og det har været frivilligt at melde sig til.

- De 71 medarbejdere, der valgte at gå ind i projektet, har deres egne individuelle mål. Dem kender jeg ikke, og dem kender ingen af os - ud over personen selv og det firma, som vi samarbejder med.

- Nogle vil løbe stærkere mentalt - andre har fokus på at gøre kroppen sundere og stærkere.

Alle deltagere har været til en personlig samtale, hvor der er målt blodtryk, blodsukker og fedtprocent. De har nu hver især tæt dialog med en coach, der skal hjælpe dem hen mod målet.

Jørgen Laursen er 61 år, og han er opsat på at holde fokus på personligt velvære - i første omgang det halve år forløbet varer.

Og han har helt klare og konkrete mål, som han indvilger i at sige højt:

- Jeg skal tabe mig syv kilo - og så skal jeg være klar til at løbe Coast to Coast - et løb på 100 kilometer - næste år til sankthans. Det er mit personlige mål.

Han har selv været igennem et sygdomsforløb, der har givet eftertanke.

- I 2000 blev jeg syg, og efter seks hjerteoperationer fik jeg en ICD i maj - en slags pacemaker.

Inden sygdom sendte ham til tælling, havde han løbet maratonløb mange gange.

- Jeg gik fra at være meget fysisk aktiv til at være mere passiv. Og det kan aflæses på kampvægten.

- Men det handler jo ikke kun om vægten, men også om, hvordan du har det, tilføjer han.

Jørgen Laursen får konkret gevinst af motion, forstået på den måde, at den tid han bruger i løbeskoene kommer retur som god energi både fysisk og mentalt.

På sit håndled har Jørgen Laursen et diskret sort armbånd, der registrerer antal skridt og søvn døgnet rundt - og der skal det blive det næste halv år, er planen. Sådan et har hans kollegaer også på.

- Jeg kan blandt andet se, hvor meget dyb søvn jeg har haft. Perioden med dyb søvn skal være så lang som muligt. Det er der, din harddisk bliver nulstillet, smiler han og peger på sit hoved.

Midt på formiddagen har han taget 1147 skridt, og målet er 10.000 skridt dagligt, så der er lang vej endnu.

Projektet har gjort ham og kollegaerne bevidste om deres adfærd.

- Nu snakker vi om søvn, og nogle tager en ekstra gåtur for at nå deres mål. På den måde er vi med til at støtte hinanden.

- Det skaber et sammenhold på en arbejdsplads at arbejde mod et fælles mål. På den måde bliver det også en stærkere arbejdsplads.

De hvide rundstykker fredag morgen er skiftet ud med friskbagte, fedtfattige grovboller, og så er der i øvrigt nybagt rugbrød på bordet. Slikskålene er næsten forsvundet til fordel for skåle med frugt, og så holder kollegaerne hinanden oppe med gode fif og humoristiske indslag på en lukket facebookgruppe.

Jørgen Laursen er ikke i tvivl om, at bankens investering giver afkast.

- Vi tror, det er en rigtig god investering, men vi kan ikke dokumentere det, smiler Jørgen Laursen.

- Og dog - man kan godt måle arbejdsglæde. Og vi evaluerer selvfølgelig forløbet, når det er gennemført.

- Vi har lavt sygefravær, og vi kan nok ikke få et lavere sygefravær, men projektet kan være med til at bevare det lave sygefravær.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.