Friske nytårstorsk i hele landet

Den traditionelle spises monopol er brudt og har fået konkurrence af skaldyr og sushi

1

1

Af Kirsten Pilgaard kirsten.pilgaard@nordjyske.dk AALBORG: De forbrugere, som gerne vil have friskfangede torsk til nytårsaften, kommer næppe til at gå forgæves. Fiskebranchens Oplysningsudvalg oplyser, at der for første gang i flere år er pæne restkvoter på torsk i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat og i den vestlige del af Østersøen. Fiskerne har således gode muligheder for at lande frisk torsk rundt omkring i landet. Det er også forventningen hos fiskehandler Schak Nielsen, Algade i Aalborg. - Jeg tror, at fiskerne de senere år har regnet med at få dispensation ved overfiskeri. Det har de ikke fået, og så har vi manglet torsk. I år har de nok passet på med kvoten, så der også var torsk til nytårssalget, siger Tommy Kramme, bestyrer af Schak Nielsen. Han er glad for, at han kan få torsk til nytårssalget. Tidligere har han indkøbt fra havbrug i Norge, men det ville blive vanskeligt i år. - Det skyldes, at vi kun har to hverdage at handle i inden nytårsaften og ikke de tre-fire hverdage, det kræver at få torsken her til, fortæller Tommy Kramme. Nytårstorsken er en fast tradition i mange familier, garneret med hakkede løg, rødbeder, sennepssovs og andre lækkerier. Torsken har dog ikke længere monopol, idet også andre fiskeretter er blevet populære, når det drejer sig om at markere skiftet mellem året, der gik, og året, der kommer. Det gælder eksempelvis sushi, muslinger, hummer, jomfruhummer og østers. - Men mange unge vælger også indonesisk tun som fiskebøffer. Det er populært, fortæller Tommy Kramme. - Og så skal der ikke mange nytårsaftener til uden torsk på bordet, før traditionen ændrer sig. Unge er ikke så traditionsbundne nytårsaften og vælger måske at spise kød i stedet for, tilføjer han. Danskernes interesse for at spise fisk begrænser sig ikke til nytårsaften. Fødevareinstituttets seneste kostundersøgelse viser, at forbruget af fisk per person er steget fra 133 gram om ugen i 2002 til 147 gram om ugen i 2006. Det samlede salg af fisk på det danske marked vurderes at ligge på 51.200 ton om året. - Forbruget af fisk ligger fortsat et godt stykke under Fødevarestyrelsens anbefaling på 200-300 gram om ugen, men det ser nu ud til at gå den rigtige vej, siger Lone Marie Eriksen fra Fiskebranchens Oplysningsudvalg. Men det er discount butikkerne, der scorer på fremgangen i salget af fisk. - Det med at købe en hel fisk og tage med hjem for at tilberede den, gør kunderne ikke så ofte længere. Det skal være udskåret og fileteret. Nemt og enkelt for forbrugeren, og det kan jeg godt forstå, for folk har travlt, fortæller Tommy Kramme, hvis omsætning i 2008 har været nedadgående. - Vi mangler mellem 3000 og 10.000 kroner pr. dag i omsætning, tilføjer han.