Friskfanget nytårstorsk fra Skagen

Søren Øland og Ole Madsen var kommet fra Hobro for at fange nytårstorsken.Foto: Peter Jørgensen

Søren Øland og Ole Madsen var kommet fra Hobro for at fange nytårstorsken.Foto: Peter Jørgensen

Søren Øland og Ole Madsen var fredag kommet helt fra Hobro for at fange nytårstorsken.

Vestmolen i Skagen passede fint i følge vejrudsigten til, at fange årets nytårstorsk, fortalte Ole Madsen.

- Vi havde ellers planer om at køre til Løkken, men vinden var bedre her i Skagen.

Om det lykkedes Ole og Søren at komme hjem til Hobro med en friskfanget nytårstorsk fra Skagen vides dog ikke.

Torsk er stadig en populær spise nytårsaften, selvom den har fået konkurrence af andre retter.

I den katolske tid var fisk en fastespise. Og eftersom adventstiden var en faste- og bodstid, kunne fisken få en naturlig placering på menuen her. Også efter reformationen har man mange steder spist fisk som én af retterne i julen.

I 1700- og 1800-årene begynder man imidlertid at spise fisk nytårsaften eller nytårsdag, måske som en modvægt til al den fede julemad, uden at der skal lægges katolske over- eller undertoner i det.

At spise fisk har naturligvis haft særlig udbredelse i kystegne, men efterhånden som transportforholdene forbedres, for eksempel med jernbanen vandt skikken mere og mere frem.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst