Ældreforhold

Frisklavet mad på ældrecenter

Ensartede forhold på de to ældrecentre i Hobro Kommune, Odinsgård og Døstrup Ældrecenter

DØSTRUP:Beboerne på Døstrup Ældrecenter får nu omsider den frisklavede mad fra eget køkken, som de så længe har sukket efter. Et enigt socialudvalg i Hobro Kommune har besluttet, at køkkenet på Døstrup Ældrecenter skal bemandes hurtigst muligt. Forvaltningen har arbejdet på sagen siden august sidste år, da socialudvalgsformand Hans Poulsen udtalte, at man politisk var indstillet på at efterkomme beboernes ønske. Hidtil har beboerne modtaget mad via den kommunale madordning. Retterne fremstilles i køkkenet på Hobro Alderdomshjem og bringes ud. - Beboerne manglede jo duften af nylavet mad. Det kan styrke fællesskabet, at maden laves på stedet, og det er en fordel, at beboerne nu får indflydelse på menuerne, siger Hans Poulsen (S). Han henviser til NORDJYSKES reportage i august sidste år, hvor vi beskrev, hvordan den varme mad ankom til Døstrup Ældrecenter i hvide plastbakker overdækket med cellofan, der blev pakket op ved spisebordet. - Det er uæstetisk at skulle sidde der og pakke sin madpakke op ved bordet. Derimod er der god æstetik i at sætte sig til bordet til et frisklavet måltid fra eget køkken, siger Hans Poulsen. Sparer tid Forvaltningen skønner, at det vil kræve øget personale svarende til 30 timer om ugen, en udgift på cirka 200.000 kroner om året, at få køkkenpersonale på i Døstrup Ældrecenter. - Men de penge har vi ikke på budgettet. Det skal holdes inden for rammerne. Når Hobro Alderdomshjem skal lave 12-15 portioner mindre, må det spare tid. - Vi overlader det trygt til ledelsen på Hobro Alderdomshjem at finde ud af, hvordan det kan gå op. Udgangspunktet er, at der ikke må ske forringelser på ældrecentret Odinsgård, der jo har et bemandet køkken, siger udvalgsformanden. Han stiller i udsigt, at folk fra kommunen snart vil komme på besøg i Døstrup Ældrecenter for at fortælle beboerne om, hvad den nye madordning indebærer. Vask og toilet Fødevaredirektoratet har stillet en række krav, der skal være opfyldt, før kommunens medarbejdere kan gå i gang med at røre frikadellefars og skrælle kartofler i Døstrup. Kravene gælder også i Onsild. Der skal indrettes dobbeltvask og selvstændigt toilet til køkkenpersonalet. En vask kan klares for mellem 5.-10.000 kroner, mens indretning af et nyt toilet er kostbart og måske løber op 250.000 kroner. - Der er ingen grund til at lave ekstra toiletter, for både i Onsild og i Døstrup har man to ekstra toiletter på gangen. Et af dem kunne man jo låse af til køkkenpersonalet. - Vi skal have en snak med Fødevaredirektoratet om, at man ikke skal være så restriktiv, at man spænder ben for et godt projekt. Det må være muligt at bruge den sunde fornuft, mener Hans Poulsen.