Danmark

Friskoler fører tilsyn med friskoler

Lærere eller forstandere på andre friskoler med samme værdiggrundlang vælges til at føre tilsyn

Foto: Torben Hansen

Foto: Torben Hansen

DANMARK:En lang række friskoler vælger at få lærere eller forstandere på andre friskoler med det samme værdigrundlag til at føre tilsyn med deres skole.

Det viser en stikprøve blandt friskolers tilsynsrapporter, som Jyllands-Posten har foretaget. F.eks. fører flere forstandere eller lærere på indvandrerfriskoler tilsyn med andre indvandrerfriskoler. Lærere på kristne friskoler fører tilsyn med andre kristne friskoler, og en underviser på Rudolf Steiner børnehaveseminariet fører tilsyn med en række af landets Rudolf Steiner Skoler, hvoraf han selv har været ansat på den ene.

Den praksis er ifølge Børne- og Undervisningsministeriet ikke ulovlig. Forældrebestyrelsen på en privatskole vælger selv, hvem der skal føre tilsyn med skolen, vedkommende skal blot være godkendt af ministeriet.

Både Dansk Folkeparti og De Konservative mener dog, at loven bør strammes, så skolerne ikke længere selv kan udpege tilsynsførende.

- Risikoen er, at skoler dækker over hinanden, og at nogle ikke ønsker at være kritiske over for en verden, som de selv er en del af, siger Mai Mercado (K).

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby siger, at regeringen vil stramme tilsynet på de frie skoler. Hun henviser til en evaluering af tilsynet med friskolerne, som ministeriet fik foretaget fornylig. Her var en af konklusionerne, at uvildigheden i tilsynene ikke er god nok.

I 2012 blev reglerne for tilsyn med friskoler også strammet, så en tilsynsførende i dag skal være certificeret af ministeriet.

Karsten Suhr, der er formand for Danmarks Privatskoleforening, har ikke noget imod, hvis reglerne for, hvem der fører tilsyn, strammes yderligere op.

- Det er vigtigt, at tilsynet er professionelt og objektivt, siger han, der mener, at kvaliteten af tilsynene er blevet bedre, efter at de tilsynsførende skal være certificerede.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.