Frivillige inviterer alle til åbent værft

Vil vise hvordan de har sikret 109 år gammelt tømrerværksted fra at forfalde

11
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:30. maj er der åbent værft på Frederikshavn Bedding & Skibsværft.

Her markeres for det første, at man er færdig med tre store renoveringsprojekter.

- For det andet ønsker vi at vise værftet frem for alle, der måtte være interesseret værftshistorie og de både, vi har liggende, og vi vil gerne gøre opmærksom på, at alle er velkomne til at arbejde her nede, hvis de har en historisk interesse, som har en tilknytning til det maritime liv, forklarer daglig leder Knud Erik Hørby.

Maritim Historisk Forening har omkring 300 frivillige og fik for et par år siden 346.200 kroner af LAG-midlerne til at renovere det historiske værft på Langerak 70. Man har også fået 70.000 kroner af kommunen, 35.000 kroner fra Frederikshavn Byfond og støtter Spar Nord Fonden, Nordjyske Bank og 3F.

- Vi ønskede blandt andet at bevare det tømrerværksted, som er fra Frederikshavn Beddings start i 1904. Værkstedet blev faktisk flyttet fra Krudttårnspladsen og herover på Langerak. Træværket og vinduerne trængte til at blive skiftet, og vi har også fået nyt tag på den administrationsbygning, hvor vi mødes, fortæller daglig leder af Frederikshavn Bedding & Skibsværft Knud Erik Hørby.

Det er også lykkes, at istandsætte beddingen, så begge spor kan bruges til at hive skibe på land.

Frederikshavn Bedding & Skibsværft drives som sagt udelukkende på frivillig arbejdskraft, og bag projektet om at bevare det gamle værft står Frederikshavn Sportsdykker Klub, Værftshistorisk selskab. W. Klitgaard og Bangsbo Museum, De er alle med i paraplyorganisationen Maritim Historisk Forening, som købte værftet i 2005.

Gæsterne til dagens åbent værft bør også give sig tid til at kigge ind i de haller og værksteder, der står på området. Her kan man nemlig se, hvordan træskibe skabes.

Der er gamle fældede træer, der gerne skal tørre i årevis. Der er Gnisten, som er en lodsbåd fra 1924, hvor stort set al træværket er blevet skiftet ud. Det arbejde er Frank Mørk i gang med. Og måske bliver Gnisten klar til at sejle til efteråret. Sejlklar skal den nok blive en dag, og så skal gruppen hygge sig ombord, for det handler også om socialt samvær med mennesker med samme interesse. Mange af de personer, der har deres gang på værftet har tidligere arbejdet på Danyard og Ørskovs Stålskibsværft, mens andre som Frank Mørk arbejdede som skibstømrer lige bag ved det historiske værft.

- Frederikshavn Bedding har udviklet sig til et mødested for rigtig mange, især pensionister, som kan lide at arbejde med et håndværk, og et sted for mennesker som mig, der ejer et træskib og interesserer mig for gamle træskibes historie, fortæller Knud Erik Hørby.

Se mere på www.frederikshavnbedding.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.