Cykelsport

Froome rejser sig med etapetriumf på modbydeligt bjerg

Chris Froome tog revanche i Giro d'Italia med en sejr på Monte Zoncolan, hvor Simon Yates beholdt førertrøjen.

Chris Froome vendte tilbage til en hovedrolle i Giro d'Italia, da han lørdag vandt 14. etape. Han kørte solo til etapetriumf med Simon Yates liggende lige bag sig det meste af vejen op mod mål. Foto: Scanpix/Luca Bettini

Chris Froome vendte tilbage til en hovedrolle i Giro d'Italia, da han lørdag vandt 14. etape. Han kørte solo til etapetriumf med Simon Yates liggende lige bag sig det meste af vejen op mod mål. Foto: Scanpix/Luca Bettini

Chris Froome viste både slidstærke og voldsomt beslutsomme bjergben, da han lørdag vandt 14. etape i Giro d'Italia.

Sky-rytteren har tidligere i løbet tabt megen tid, og på den konto gav triumfen på den hårde finalestigning ham både den første Giro-etapesejr i karrieren og en stor genoprejsning i årets løb.

Simon Yates fra Mitchelton-Scott i den lyserøde førertrøje kom ind på andenpladsen seks sekunder senere og udbyggede dermed sit forspring i kampen om den samlede førsteplads.

Nummer to, Tom Dumoulin fra Sunweb, er nu 1 minut og 24 sekunder efter i den samlede stilling. Froome er på femtepladsen 3 minutter og 10 sekunder efter Yates.

Etapen gik fra San Vito al Tagliamento til den modbydelige finalestigning op til målstregen på Monte Zoncolan, hvor tilskuerne sad i hobetal som vidner til de store lidelser.

Den 186 kilometer lange etape var længe præget af unge Mads Pedersen, som var med i dagens tidlige udbrud.

Men da hovedretten nærmede sig, var den danske Trek-rytter tilbage i en birolle, og klatrerne tog over.

Finalestigningen på Monte Zoncolan er med Giro d'Italias egne ord af nogle regnet som den hårdeste i Europa med sine ti kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 12 - og stigningsprocenter på op til 22 undervejs.

Den hårdeste del af stigningen er fem kilometer, hvor den gennemsnitlige stigningsprocent ikke kommer under 15.

Denne ventende test på fysisk styrke, udholdenhed og beslutsomhed fik hovedfeltet til at tage det temmelig roligt hen over etapens foregående fire relativt korte, men stejle stigninger.

På dagens tredjesidste stigning med godt 45 kilometer til mål var Mads Pedersen smidt af udbruddet, som stadig var fem minutter foran feltet.

Men da festen først blev indledt, røg det forspring hurtigt væk, og på den brutale stigning faldt så afgørelsen, efter at feltet satte tempo straks fra bunden af den, og rytterne faldt fra en efter en.

Wouter Poels førte an for Sky, og da blandt andre Tom Dumoulin var blevet godt mør med fire kilometer til toppen, trådte Chris Froome an og kørte alene mod mål.

Men Simon Yates kørte straks efter ham og havde ham i sit sigte hele vejen op. Det sidste lille hul fik han dog aldrig lukket.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst