Frueskoen blomstrer

De sjældne orkideer i fuldt flor lidt før tid

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

ROLD SKOV: Himmerlands største botaniske klenodie - frueskoen, der kun findes to steder i Rold Skov - er gået i blomst.

Det er lidt før normalt, men skyldes sikkert det lune forår, lyder meldingen fra Naturstyrelsen.

Sædvanligvis springer orkideen ud omkring grundlovsdag 5. juni, men det lune forår har fået den fredede blomst til at komme op af jorden lidt hurtigere i år.

Orkideerne satte blomster i sidste uge, og står nu nu står i fuldt flor.

Frueskoen er Nordens største orkide, og den er yderst sjælden i alle tre lande, og det skyldes mest, at den er yderst kræsen med hensyn til, hvad den vil stikke sine rødder i. Det skal være kalk, og de rette forhold findes kun to steder i Himmerland, hvoraf den ene er hemmelig.

Den anden er fuld offentlig tilgængelig men indhegnet, så skovens gæster ikke skal hverken træde eller røre eller plukke.

Det er nemlig strengt forbudt, men alligevel blev planterne udsat for tyveri i både 1997 og for to år siden, da der blev stjålet 44 planter svarende til 20 pct. at bestanden.

- Det er rigtig dumt at stjæle, lyder det på Naturstyrelsens hjemmeside, for man kan sagtens købe fruesko i planteskoler.

Orkideerne lever i et meget specielt samspil med svampe i jorden, og flytter man en plante fra dens naturlige levested, vil den højst sandsynlig kun overleve en sæson på det nye sted.

Hvis man vil ud og se de sjældne orkideer, skal man enten tage udgangspunkt på den markerede Fruesko P-plads på Buderupholmvej og følge den afmærkede rute - eller bruge en mindre strabadserende adgang ad vejen til Teglgårds Mølle (parkering på Buderupholmvej). Skovvejen forbi møllen fører lige frem til indhegningen hvor frueskoen står.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.