Frygt for EU-valg i Frankrigs gamle partier

Det EU kritiske parti Den Nationale Front står til at blive vinder af Frankrigs EU-valg. Franskmændene synes at have tabt troen på det europæiske projekt.

Der er udbredt nervøsitet i Frankrigs traditionelle partier forud for Europaparlamentsvalget, og der synes kun at være et parti, som virkelig ser frem til valgdagen: EU-modstanderne i Den Nationale Front under ledelse af Marine Le Pen.

Tidligt i valgkampen erklærede Le Pen i partiets hovedkvarter i Paris-forstaden Nanterre, at hendes partis strategi er, at EU skal gå i opløsning.

- Jeg venter kun en ting af EU, og det er, at det vil eksplodere, sagde hun og tilføjede:

- Vi må vente på, at det hele vælter og om muligt bidrage til det, så vi kan få skabt et projekt med et Europa med frie nationer.

Marine Le Pens hovedargument er, at EU har mistet dets suverænitet i EU, og Fronten fører valgkamp på mere grænsekontrol.

- Vi skal stå til ansvar for alt over for EU, som om vi er et infantilt folk. Frankrig har ikke kontrol over dets budget, dets valuta eller dets grænser, siger Marine Le Pen, som har været medlem af Europaparlamentet siden 2004.

I det regerende Socialistparti er der krisestemning. Præsident François Hollande er den mest upopulære præsident nogensinde, og partiet står til tilbagegang, når franskmændene vælger deres 74 europaparlamentarikere den 25. maj.

Mange af de franske vælgere synes at have mistet troen på, at EU kan hjælpe Frankrig af med en arbejdsløshed på 10,5 procent. En meningsmåling fra CSA-instituttet viste i denne måned, at kun 51 procent af franskmændene støtter EU-medlemskabet.

For et årti siden var der opbakning til EU i 67 procent af befolkningen.

Det store konservative parti UMP har også problemer med interne stridigheder og har ikke kunnet udnytte utilfredsheden med den socialistiske regering til at vinde fremgang og står også til at tabe terræn til Den Nationale Front (FN).

De konservative kritiserer Hollande for at være passiv - ikke mindst i udenrigspolitikken og i forbindelse med Ukraine. De henviser til, at tidligere præsident Nicolas Sarkozy i 2008 under Georgien-krisen fløj til Moskva for at mødes med Vladimir Putin.

Også Frankrigs grønne parti er i krise og truet af splittelse og står tilmed til at miste dets populære frontfigur og leder, Daniel Cohn-Bendit, som ikke genopstiller.

Omkring to tredele af vælgerne i Frankrig vil ifølge flere målinger undlade at stemme ved EU-valget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst