Danmark

Frygtet dræbervirus rammer danske husdyr

Et virus, der dræber eller misdanner fostre hos køer, får og geder, er for første gang fundet i Danmark.

Frygtet dræbervirus rammer danske husdyr

En dødfødt kalv på Fyn er testet positiv for det frygtede Schmallenberg virus. Det er første gang, virusset er fundet i Danmark.

Det dødfødte dyr havde deforme ben, åbent navlebrok og en unormal hovedstilling, da det kom til verden. En undersøgelse viste, at dyret var ramt af Schmallenberg virusset, der i foråret er brudt ud på flere tyske og franske gårde.

Bertel Strandbygaard, dyrlæge ved Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet - DTU, har undersøgt flere dyr for virusset.

- Vi har også fundet enkelte tilfælde af dyr med antistoffer. De har altså været inficeret, men har selv bekæmpet virusset, siger han til Ritzau.

Schmallenberg er nemlig ikke farlig, når den rammer et voksent dyr, der rom regel slipper med lidt feber eller diarré.

Men hvis et får, en ged eller en ko rammes, mens de er drægtige, påvirker virusset fosteret, som fødes med misdannelser eller dødt som på Fyn.

Epidemiolog ved DTU René Bødker frygter, at Danmark kan se mere til virusset.

- Egentlig er det en sygdom, som hører til i de varme lande, så vi håbede på, at vores kolde vinter ville stoppe det, siger han.

Men det var ikke tilfældet. Den dødfødte kalv er ud fra beregninger på morens drægtighed blevet smittet omkring den 1. november 2011. Dér har det altså endnu ikke været koldt nok til at stoppe spredningen af Schmallenberg.

- Så vi skal langt hen på vinteren, før kulden kan stoppe smitterisikoen, siger René Bødker.

Smitten af Schmallenberg sker via de små myg, der kaldes mitter. De kan bære virusset udefra til en besætning.

- Og der er en risiko for nu, at Schmallenberg kan bryde ud i større omfang hen over sommeren og inficere drægtige dyr, mens det er varmt nok til, at smitten kan spredes hurtigt, siger René Bødker.

Om vinteren ligger virusset stille, så sommeren vil vise, om flere tilfælde af Schmallenberg bryder ud på de danske gårde.

/ritzau/