Hjallerup

Frygtet hestesygdom truer markeder

Hesteherpes får Sindal Marked til at forbyde heste - Hjallerup Marked er også truet

Ingen heste på Sindal Marked i år - Hjallerup Marked overvejer situationen. Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

Ingen heste på Sindal Marked i år - Hjallerup Marked overvejer situationen. Arkivfoto: Carl Th. Poulsen

VENDSYSSEL:- Det er godt nok rigtigt trælst, men vi tør simpelthen ikke tage ansvaret for, at hesteherpes vil kunne blive spredt på Sindal Marked. Derfor har markedsudvalget nu besluttet, at der ikke kommer heste med på markedet i år, forklarer Henrik Pedersen, medlem af markedsudvalget.

Sindal Marked åbner torsdag 10. maj og har sædvanligvis 20-25 heste med. Med så kort tid til åbningen skulle der træffes en beslutning her og nu, fortæller Henrik Pedersen.

- Det er helt vores egen beslutning i markedsudvalget. Der er ingen myndigheder, der har bedt os om at udelukke hestene. Men efter at have rådført os med veterinærmyndighederne, tør vi simpelthen ikke løbe nogen risiko. Hesteherpes er meget smittefarligt og kan smitte bare med rytternes tøj, udstyr og berøring, og vi skal også tænke på, at vi holder til på Sindal Rideklubs jord. Det går altså bare ikke, siger en meget ærgerlig Henrik Pedersen.

Beslutningen vækker ikke begejstring hos folkene bag Hjallerup Marked, der netop nu overvejer situationen.

Hjallerup Marked - uden heste

Med en stærk profilering som hestemarked, er det en svær beslutning, der venter markedsudvalget bag Hjallerup Marked.

- Vi går netop nu og overvejer, hvad vi skal gøre. Men vi har lige 14 dage mere til at beslutte, om vi skal forbyde hestene, fortæller Keld Nielsen, formand for markedsudvalget bag Hjallerup Marked.

- Det vil være rigtigt ærgerligt for Hjallerup Marked, der også er meget profileret på hestene, men hvis det står til mig, så bliver markedet gennemført alligevel, altså også uden heste, siger Keld Nielsen.

Om markedet overhovedet vil blive afholdt, hvis der ikke kan komme heste med, er op til markedsudvalget.

- Jeg vil sige, at det er min holdning, at markedet skal afholdes, også selv om vi må udelukke hestene. Men det er det samlede markedsudvalg, der træffer de store beslutninger, og det gør vi senest 24. maj, fortæller Keld Nielsen.

Vil ikke løbe nogen risiko

- Hvis vi ikke kan have heste med, så vil det jo betyde meget for både økonomi og antallet af markedsgæster, men vi vil altså ikke løbe nogen smitterisiko, så inden vi træffer den endelige beslutning, vil vi rådføre os hos Dansk Rideforbund, veterinærmyndigheder og lokale dyrlæger. Vi må håbe det bedste, slutter Keld Nielsen.

Hesteherpes giver hestene feber, luftvejsproblemer og lammelser, der til sidst kan være dødbringende for de ramte heste.

Sygdommen er ufarlig for mennesker.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.