Frygtet virus truer milliardeksport af minkskind

Plasmacytose hærger 130 minkfarme og kan sprede sig til hele landet via minkfoder

Arkivfoto

Arkivfoto

NORDJYLLAND:Den danske milliardeksport af minkskind trues nu af et voldsomt udbrud af en frygtet og meget smitsom husdyrsygdom. Det skriver Finans.

Nordjylland er en af de regioner, der huser flest minkfarme, og derfor vil en ødelagt eksport koste dyrt for landsdelen.

Sygdommen, plasmacytose, har på kort tid ramt omkring 130 minkfarme i Holstebro-området, og alt tyder på, at smittekilden er det foder, der er brugt på farmene.

Alle farmene bliver nu tømt for dyr, hvorefter alt bliver vasket og desinficeret. Også avlsdyrene på de smittede farme bliver aflivet.

- Danmark er det eneste land i verden, som hidtil har været stort set fri for denne sygdom. I andre minkproducerende lande er sygdommen mere eller mindre udbredt på stort set alle farme, fortæller Tage Pedersen, formand for Dansk Pelsdyravlerforening og Kopenhagen Fur.

Plasmacytose medfører, at de smittede dyr lettere får infektioner, deres kuldstørrelser bliver mindre, og på længere sigt falder kvaliteten af minkskindene.

Verdensberømte skind

De danske minkskind er verdensberømte for en meget høj kvalitet, der gør det muligt at sælge skindene til stykpriser, som i gennemsnit er omkring 40 pct. højere end prisen for udenlandske skind. Den høje kvalitet er en afgørende forudsætning for, at de danske pelsavleres selskab, Kopenhagen Fur, er blevet verdens største eksportør af minkskind. Værdien af den danske eksport af minkskind svinger i niveauet 10-13 mia. kr. årligt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.