Hele landet

Fugleinfluenza kan lamme eksport

Første tilfælde af fugleinfluenza i dansk fjerkræbesætning

Flere lande lukker automatisk af for import af dansk fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza. Arkivfoto: Henrik Louis

Flere lande lukker automatisk af for import af dansk fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza. Arkivfoto: Henrik Louis

HELE LANDET: Eksporten af fjerkræ til lande uden for EU risikerer at blive lammet i flere måneder, efter at man mandag har opdaget det første tilfælde af fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

- Det kan blive et hårdt slag for branchen, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Det Danske Fjerkræråd.

- Jeg er lidt i chok. Hvor stort tabet bliver, tør jeg ikke sætte tal på. Det afhænger af, hvordan situationen udvikler sig, siger han.

Mandag morgen har man modtaget prøvesvar fra en andebesætning i Skibstrup i nærheden af Ålsgårde i Nordsjælland.

Prøverne viser, at ænderne var smittet med den samme type fugleinfluenza, der er fundet blandt vilde fugle flere steder i landet. Nu er den altså også konstateret hos tamme fugle.

Lande lukker af

Flere lande uden for EU lukker automatisk af for import af dansk fjerkræ, når der konstateres fugleinfluenza i en tam besætning.

- Det er typisk nogle af de lande, vi handler med i Mellemøsten og Fjernøsten, som lukker grænserne. Stort set 100 procent af indmad, fødder og skalæg, vi eksporterer, bliver solgt dertil, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Han forventer, at der mindst vil være lukket for eksporten ud af EU i en måned.

- Så er vi heldige. Men der kan gå betydelig længere tid. Adskillige måneder eller halve år, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Skærpede regler

Fugleinfluenza menes at have spredt sig fra Tyskland. Allerede i sidste uge skærpede Fødevarestyrelsen reglerne for at holde fjerkræ. Indtil årsskiftet skal alle høns holdes under tag.

Der bliver nu desuden krav om, at alle fugle i fangenskab inden for en radius af tre kilometer fra den smittede besætning skal holdes inden døre.

Det er heller ikke tilladt at transportere hverken fjerkræ eller tamme fugle ind eller ud af et område med en radius af 10 kilometer fra stedet.

- Hvis vi kan isolere smitten til nordkysten på Sjælland, håber vi, at Fyn og Jylland ikke bliver ramt af eksportforbuddet. Det bliver der arbejdet knaldhårdt på lige nu, siger Jørgen Nyberg Larsen mandag ved middagstid.

Fugleinfluenzaen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom fra fugl til fugl.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.