Fuld fart frem uden at flytte sig en meter

Landevejen er flyttet indendørs, når motorcyklerne bliver testet

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

KOLDBY:Landevejen behøver ikke længere at være den eneste mulighed, når en motorcykel - stor som lille - skal testes under virkelige forhold.

Og godt for det, siger Karl E. Pedersen, indehaver af A11 MC i Koldby. For en investering i størrelsen omkring 300.000 kroner har han lavet sin egen udgave af den lige landevej i et hus opført til formålet bag værkstedet. Komplet med lyddæmpning og ventilation.

Her står hans nye testbænk, som kan simulere alle former for landevejskørsel - også med hastigheder langt over det, der er mulighed for indenfor rammerne af færdselsloven.

- Set fra mit synspunkt er det en rigtig god investering. Nu behøver jeg ikke at løbe nogen risiko for at overskride hastighedsbegrænsningerne - og så er der da også noget arbejdsmiljø i det. Her kan jeg køre rigtig stærkt uden at flytte mig ud af stedet, siger Karl Pedersen, som til nu kan sidde i skjorteærmer på motorcyklen, mens testbænkens computer præcist kan registrere, hvordan maskinen kører.

- På testbænken kan jeg simulere netop den kørsel, jeg ønsker og med nøjagtig de belastninger, der er nødvendige for at lave den helt rigtige justering. Og så er der yderligere den fordel, at jeg kan bede computeren simulere den samme kørsel igen og igen. Så kan der laves nøjagtige justeringer i præcis det område, hvor problemerne ligger, indtil motoren kører som den skal. I forhold til tidligere er det her den rigtige måde at gøre tingene på.

Karl Pedersen forklarer, at testbænken er for alle motorcykler.

- Små maskiner skal gå ligeså godt i motoren som en stor og heftig maskine.

Testbænken kan give et helt præcist svar på, hvor hurtigt maskinen kan køre.

Men farten er ikke det mest interessante, siger Karl Pedersen. Det er tværtimod præcise registreringer af moment, hestekræfter og omdrejninger. Den slags er vigtig viden, hvis maskinen skal køre bedst muligt.

- Udstyret gør, at vi ikke skal forsøge os frem, nu kan tingene måles og registreres - og så kan vi tage det derfra. Selvfølgelig kombineret med den erfaring, det giver at arbejde med tingene.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.