Fuld tryk på æggene

Hedegaard Foods har droppet pastaproduktionen og satser i stedet på forarbejdning af æg

HADSUND:H. C. Andersens eventyr om konen med æggene og de højtflyvende drømme havde næppe haft en så trist slutning, hvis hun ellers havde kendt til pasteuriserede æg. Hos Hedegaard Foods er der nemlig næsten intet spild, selvom man heller ikke hér helt kan undgå beskadigede æg. Æg, der eksempelvis har fået revner i skallen på deres vej fra hønsene ude hos leverandøren, til de kommer på transportbåndet hos Hedegaard, sorteres fra og indgår så i de pasteuriserede blommer, hvider og hele æg. Den produktion er hidtil udelukkende foregået i Horsens, hvor Hedegaard for godt to år siden opkøbte et produktionsanlæg. - Men kapaciteten i Horsens viste sig ikke at være stor nok, og derfor etablerede vi et tilsvarende anlæg i Hadsund. Det unikke hér er, at vi sparer transportomkostningerne mellem pakkeriet og forarbejdningen. Det er samlet her under et tag, og det giver nogle store synergi-gevinster, siger direktør Ivan Jørgensen. Ægforarbejdningen har afløst produktionen af frisk pasta, der ophørte ved udgangen af 2003. Pastamaskinerne blev solgt, og i stedet gik man i gang med at installere nye maskiner til de pasteuriserede æg. Æg med takt og tone Hele produktionen er et langt eksempel på opfinderi og ingeniørkunst. Æggene suges op på transportbåndet – 720 styk i minuttet – og fortsætter ind i en maskine, hvor hundredevis af små sensorer "prikker" og "lytter" sig frem til til knækæggene. - En hollandsk opfinder har lavet maskinen, der fungerer lidt efter samme princip som en stemmegaffel. Hvis æggeskallen er intakt, har lyden en bestemt frekvens, forklarer Ivan Jørgensen. Siden bliver æggene gennemlyst og belyst med ultraviolet lys for at afsløre overfladiske urenheder. - Eller at æggene eventuelt er blevet tørret eller vasket af. Det må de ikke. Veterinærer har for længe siden fastslået, at ægget er perfekt emballeret fra naturen. Derfor må man ikke vaske eller rense det, siger Ivan Jørgensen. De æg, der er fundet værdige til at komme ud til forbrugerne i hel stand, fortsætter, efter at alle er vendt på spidsen, nogle få meter hen til pakkeriet, hvor de emballeres efter kundens ønske. Totalt har Hedegaard over 300 forskellige varenumre i skalæg efter størrelse, antal og emballagetype. Før de pakkes ud hjemme hos forbrugeren, er de uberørt af menneskehænder i den helt igennem automatiserede produktion. Fra fjerkrælugt til klor De frasorterede æg fortsætter ind i en sindrig maskine, der skiller hvider fra blommer. Lidt kvikkere end hjemme i køkkenet. Faktisk 120.000 i timen, og så afslører maskinen undervejs de blommer, der ikke har kunnet tåle mosten og har blandet sig med hviden. Begge dele sorteres fra og går til produktionen af hele æg. Fire kilometer rør sørger for, at æggemassen bliver transporteret videre, og at damp, vand og luft kan gøre rent undervejs. - Hygiejnen er det vigtigste i en virksomhed som vores. Æg er et utroligt følsomt produkt, konstaterer Ivan Jørgensen. På turen igennem virksomheden skifter lugten gradvist fra den lidt kvalme lugt af fjerkræ til en svag duft af klor. Hygiejnen er så høj, at man er i stand til at levere æggemasse helt uden konserveringsmidler til især restaurationer. - Nogle kender måske oplevelsen af at have smagt røræg eller omelet, der ikke helt smager af æg. Det skyldes konserveringsmidler og derfor ønsket om et helt naturligt produkt, forklarer Ivan Jørgensen. Kritiske grænser Via rørene havner æggene i en homogeniseringsmaskine og derfra videre til pasteurisering. Mellem tynde plader bliver massen varmet op, og eventuelle bakterier bliver slået ihjel. - Homogeniseringen gør det muligt at hæve temperaturen et par grader. Det lyder måske ikke af så meget, og det er klart, at når vi gør dét, så er det fordi vi bevæger os omkring nogle meget kritiske grænser. Kunsten er selvfølgelig at undgå, at æggene koagulerer. Brænder de fast, så skal hele maskinen skilles ad og alle plader skures rene, fortæller Ivan Jørgensen, der fra Horsens ved, at dét tager omkring otte timer. Maskineriet har nu fungeret i et halvt år, og direktøren tillader sig et stille smil, da advarselslamperne begynder at blinke, og stemningen på den sterile side af glasset bliver hektisk. - Det var dog som… Det er første gang i et halvt år, siger han og kan lettet konstatere, at det lykkes at afværge den truende katastrofe. Processen fra pasta til pasteurisering bidrog med ekstrordinære indtægter på 11,4 millioner i 2003-regnskabet for salg af maskinel. Til gengæld har Hedegaard Foods i 2004 investeret over 20 millioner kroner i nyt maskinel. Overgangsperioden har man desuden brugt til at videreuddanne medarbejderne eksternt og internt.