Fupnumre på ferieturen

Pas på når du rejser til udlandet - Lonely Planet har samlet en række eksempler på numre, som fupmagere kan finde på at udsætte dig for i ferien

Pas på fupmagere, når du rejser ud i verden. Arkivfoto

Pas på fupmagere, når du rejser ud i verden. Arkivfoto

VERDEN:Ligegyldigt hvor du rejser i verden, så står der fupmagere klar til at tage dig ved næsen, hvis de får chancen - og det går de, hvis du ikke er meget opmærksom.

Politikens ”Turen går til” har fra Rejsesiden Lonely Planet plukket en række af de mest almindelige fupnumre, du kan komme ud for på din rejse.

Hot dog fup

En rejsende præsterer at oversprøjte dig med ketchup eller sennep fra en hotdog ved et ”uheld”. Og mens den uheldige hotdogspiser kæmper for at tørre skidtet af dit tøj, er der en storrisiko for, at en medhjælper letter dig for værdigenstande i forvirringen.

Falsk politi

Falske politibetjente opsøger rejsende og beskylder dem for at have begået kriminalitet. Det sker bl.a. i Thailand, hvor eksempelvis at slukke en cigaret på et offentligt sted er ulovligt.

Politibetjentene kræver kontant afregning på stedet, men det er en god ide at bede om at se politibetjentens ID og om, at man går ind på den lokale politistation for at betale en eventuel bøde frem for midt på gaden.

Avisangreb

Især i Rom, men også andre steder, kan turister opleve at blive omringet af sigøjnerbørn, som farer rundt og vifter med aviser.

Umiddelbart virker det måske som harmløs leg, men pas på tasker og andre værdigenstande i processen, for tricket er at skabe distraktion, så andre kan snuppe tasker eller lette lommer for punge.

Falske munke

Sydøstasien er et af de steder i verden, hvor der findes et væld af knap så hæderlige personer, der ser de rejsende som en oplagt mulighed for at skaffe penge på uærlig vis. Blandt dem findes falske munke, der kan være svære at spotte, fordi de klæder sig nøjagtigt som de ægte af slagsen.

Til gengæld har de falske munke en tendens til at holde til i travle turistområder og være temmelig pågående i deres jagt på almisser.

Den flyvende baby

Især enlige kvinder bør tage sig i agt, hvis de bliver kontaktet af en sigøjnerkvinde. For i flere tilfælde har de rejsende fået kastet, hvad der tilsyneladende er en baby, i armene – reelt er det dog en dukke.

Men forvirringen er komplet, og i mellemtiden bliver den rejsende lettet for sine ejendele af medgerningsmænd.

Jet ski

Forretningsmænd på thailandske strande udlejer jetski til turister. Mange turister har oplevet, at når de vender tilbage til stranden efter en tur på bølgerne, bliver de afkrævet store summer for skader på jetskiene.

Ofte har fupmagerne sminket maskinerne med vandopløselig maling, så skaderne først bliver synlige efter en tur på havet.

Undgå ufrivillige armbånd

Især Rom og Paris er ramt af snedige sælgere, som i første omgang virker som ganske rare mennesker, når de kontakter turister og spørger, om de skal vises på vej.

Men venligheden bliver lynhurtig afløst af en snedig manøvre, hvor et armbånd bliver bundet om håndleddet på turisten - efterfulgt af en fremstrakt hånd og et krav om betaling. Når turisten nægter, skriger fupmageren op om tyveri, så for at slippe for balladen, vælger mange turister at betale for at få ro.

Dobbelt bestjålet

På Barcelonas Ramblaen benytter fupmagere et væld af tricks for at lette rejsende for deres værdigenstande. Et eksempel er, at en cyklist kommer farende og snupper tasken fra en ”uskyldig” rejsende og cykler af sted.

Her er det oplagt at smide, hvad man har i hænderne og sætte efter tyven. Men lad være med det, for du kan være ret sikker på, at en medgerningsmand står klar i nærheden til at snuppe tasker og kufferter, du måtte lægge fra dig i forvirringen.

Værdiløse juveler

Får du brug for et lift med en tuk-tuk i Asien, så har mange chauffører en hjælper, der kan tilbyde gode på forskellige varer såsom f.eks. juveler. Og heldigt nok kender han tilfældigvis en butik, hvor priserne er særligt gunstige.
Og det er de også uden tvivl. Til gengæld er de såkaldte juveler sjældent meget mere værd end det farvede glas, de er lavet af.

Falder for dig

Det er de færreste, der vil mistænke en ældre dame for at være en gemen fupmager. Det har svindlere også fundet ud af, så derfor bør man være opmærksom på sine ting, hvis en ældre person falder om - måske på rulletrappen i Londons undergrundsbane.

Det kan være fupmagere, hvis hjælpere forsøger at snuppe dine tasker eller lignende, mens du hjælper den stakkels faldne. Dermed ikke være sagt, at man bare skal gå videre - men vær lige opmærksom på menneskerne omkring dig, mens du hjælper.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.