Fynske skunkproducenter stjæler strøm for millioner

Skunklaboratorier bruger masser af strøm, og ofte fifler de med elmåleren for at undgå at blive afsløret.

Fynske skunkproducenter stjæler strøm for millioner

Ulovlige skunklaboratorier har i 2013 snydt Energi Fyn for omkring en million kilowatttimer (kWh). I tabte indtægter svarer det til et par millioner kroner, skriver Fyens Stiftstidende.

Reelt er tabet for elselskabet cirka 820.000 kroner, fordi Energi Fyn betaler 82 øre i afgift for en kWh. Selv om snyderiet bliver politianmeldt, får energiselskabet yderst sjældent pengene igen.

- Skunkdyrkerne vil gøre alt for at undgå at blive opdaget. Derfor laver de ulovlige tilkoblinger uden om elmåleren, siger Cay Sliwa, chef for installation og måleteknik hos Energi Fyn, til Fyens Stiftstidende.

Antallet af laboratorier eller væksthuse, hvor skunken dyrkes, er steget markant på Fyn. Skunk er en slags hash udvundet fra cannabisplanten.

For få år siden blev der opdaget et enkelt eller to laboratorier årligt på Fyn, men i 2013 er der indtil nu fundet 14. Energiselskabet kontaktes altid af politiet, fordi der næsten altid er lavet ulovlige elforbindelser til laboratorierne.

Et skunklaboratorium kan nemt bruge 80.000 kWh om året. Det er 16 gange så meget som en normal husstands forbrug. Det er især kraftige varmelamper og ventilation, som trækker rigtig meget elektricitet ud af kontakterne.

Skunken dyrkes ofte i almindelige parcelhuse eller i nedlagte landbrugsejendomme.

Laboratoriernes voldsomme forbrug af strøm er ikke uden risiko. Sidste år udbrød der brand i en bygning i Vissenbjerg på grund af overbelastede elkabler.

- Ved et af stederne, vi kom ud til i vinter, var sneen smeltet hele vejen fra kabelskabet til huset. Og kablerne ligger altså 60-70 centimeter nede i jorden, siger Cay Sliwa.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.