Fyret FBI-chef til Senatet: Trumps angreb mod FBI er løgne

Trump fyrede FBI-chef James Comey 9. maj. Torsdag er første gang, han udtaler sig offentligt efter fyringen.

Former FBI Director James Comey testifies before a Senate Intelligence Committee hearing in Washington Foto: Reuters/Aaron P. Bernstein

Former FBI Director James Comey testifies before a Senate Intelligence Committee hearing in Washington Foto: Reuters/Aaron P. Bernstein

Selv om den fyrede FBI-direktør James Comey gentagne gange blev rost for sit arbejde af præsident Donald Trump, følte han det nødvendigt at dokumentere sine samtaler med præsidenten.

Det fortæller han på en høring i det amerikanske senats efterretningskomité torsdag.

- Jeg var ærligt talt bekymret for, at han muligvis ville lyve om karakteren af vores samtaler. Jeg anså det for ekstremt vigtigt at dokumentere dem, siger Comey.

Forud for høringen havde Comey onsdag udsendt et skriftligt vidneudsagn.

Her hævder han blandt andet, at Trump flere gange bad ham udvise loyalitet, og at præsidenten opfordrede ham til at droppe FBI's efterforskning af den fyrede nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn.

Flynn blev afskediget efter at have talt usandt om sin kontakt med den russiske ambassadør Sergej Kisljak til vicepræsident Mike Pence.

Opfordringen var dog ikke formuleret som en direkte ordre, understreger James Comey i Senatet - selv om han opfattede det som en ordre, tilføjer han.

Han tilføjer, at det ikke er hans rolle at afgøre, hvorvidt Donald Trump forsøgte at stå i vejen for retfærdighed under deres samtaler.

Men han oplevede samtalerne med præsidenten om FBI's Rusland-efterforskning som "meget foruroligende", siger han under høringen.

James Comey blev fyret af Trump 9. maj, og det er første gang, han udtaler sig offentligt siden.

Fyringen kom samtidig med FBI's igangværende efterforskning af Ruslands indblanding i den amerikanske præsidentvalgkamp, og hvorvidt medlemmer af Trumps stab aktivt arbejdede sammen med russerne.

Under høringen gentager Comey, at han ikke er i tvivl om, at Rusland blandede sig i det amerikanske valg.

I forbindelse med fyringen sagde Trump, at Comey ikke var i stand til "effektivt at lede bureauet".

Den fyrede FBI-direktør blev derfor forvirret, da han i fjernsynet hørte, at præsidenten havde fyret ham på grund af en igangværende undersøgelse af Ruslands indblanding i valget. Det siger han i under høringen i Senatet.

Han kalder Donald Trumps efterfølgende angreb mod FBI for "løgne".

- Administrationen besluttede sig efterfølgende for at bagvaske mig og, hvad der er endnu vigtigere, FBI ved at sige, at organisationen er i uorden, at det var under dårlig ledelse, og at dens ansatte havde mistet troen på deres leder, siger Comey til efterretningskomitéen.

Formanden for efterretningskomitéen, republikaneren Richard Burr, indledte høringen i det tætpakkede Senat med at understrege, at der også er behov for at høre Donald Trumps side af sagen.

Præsidenten selv har endnu ikke ladet høre fra sig.

Men han bestrider angiveligt to nøglepunkter i det skriftlige vidneudsagn. Det oplyser en unavngiven kilde tæt på præsidenten til nyhedsbureauet Reuters under høringen.

Der er tale om påstanden om, at Trump bad Comey droppe efterforskningen af præsidentens afskedigede nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, samt at præsidenten skulle have bedt FBI-chefen om at udvise loyalitet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.