Udland

G20: Obama opmuntret efter Merkel-møde

Men den tyske kansler vil holde fast i skrappe sparekrav, som er stillet op over for gældsplaget græsk økonomi

G20: Obama opmuntret efter Merkel-møde

Europæerne og særligt Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er ved G20-topmødet i Mexico under pres fra USA for at iværksætte flere tiltag, der kan få gang i væksten - frem for at fokusere på nedskæringer og spareplaner.

Og efter et møde mellem den tyske kansler og USA's præsident, Barack Obama, lyder der positive toner fra den amerikanske leder.

- Præsidenten var opmuntret over, hvad han hørte om den igangværende diskussion i Europa om, hvordan man vil håndtere krisen, siger Jay Carney, talsmanden for Det Hvide Hus.

Mødet mellem de to ledere mundede ud i en aftale om øget samarbejde.

- De to ledere aftalte at arbejde tæt sammen, også på dette G20-møde, for at sikre opbakning til de tiltag, som må iværksættes i Europa og resten af verden for at stabilisere situationen og støtte vækst- og jobskabelsen, siger Jay Carney.

Angela Merkel, som står i spidsen for Europas største økonomi, har fokuseret på finansiel ansvarlighed, mens Obama - sammen med den nyvalgte franske præsident, François Hollande - har plæderet for mere vækst.

Og USA mener at kunne se, at der er et skift på vej blandt de tyske politikere.

Lael Brainard, der er viceminister for internationale anliggender i USA's finansministerium, siger, at Tyskland og resten af eurozonen er begyndt at fokusere mere på vækst frem for spareplaner.

- Vi ser en mærkbar ændring i den europæiske diskussion i forhold til at støtte op om jobskabelse, siger Lael Brainard.

Merkel viser dog ingen tegn på, at hun vil bløde op i forhold til de skrappe spareplaner, som er sat op for den kuldsejlede og trængte græske økonomi.

- Vi kan ikke gå på kompromis med de reformtiltag, vi er gået med til, siger hun med henvisning til, at Grækenland netop er ved at forme en ny regering efter parlamentsvalget.

Den tyske kansler understreger, at der på G20-mødet ikke vil komme en endelig plan for, hvordan de europæiske lande skal håndtere de økonomiske problemer.

/ritzau/