Gårdbutikken vil ind til i byen

Landslagterbøffer, friske æg og mælkeprodukter, grøntsager og alt andet naturligt mad skal sælges fra ny butik i Frederikshavn

FREDERIKSHAVN:Store landslagterbøffer med fedtkant og gårdmandskoteletter med gnaveskaft, friske landæg, nyopgravede kartofler og grøntsager, friskplukket frugt. Tænderne løber i vand, når visionen for en kommende gårdbutik i Frederikshavn ridses op. Bag planen om en gårdbutik i byen står en række økologiske landmænd på Frederikshavn-egnen. Inspireret af en tilsvarende butik i Holstebro, som i løbet af det første år har udviklet sig til en bragende succes, er landmændene begyndt at kikke sig om efter den rette person til at drive butikken. Den er tænkt som et A/S med en snæver kreds af ejere. - Gårdbutikkerne oplever stigende salg, mens det går lige omvendt for salget af økologiske varer i detailhandlen hos købmænd og supermarkeder i byerne, og det sidste er selvfølgelig en udvikling, vi ikke kan være tjent med, siger en af initiativtagerne til den kommende gårdbutik, Niels Ole Fredborg Nielsen, selv økologisk landmand. I torsdags mødtes han med en kreds af andre økologiske landmænd fra egnen for at drøfte mulighederne for en gårdbutik i byen. - Og vi er ret faste i tandkødet på, at det skal prøves. Vi er også ret enige om, at vi landmænd ikke selv har forstand på at drive butik, og at der derfor skal findes den helt rette person til at stå for butikken, siger Niels Ole Fredborg Nielsen. - Personen skal ikke alene have den rette handelsmæssige baggrund, men skal også brænde for ideen om naturlige madvarer, siger Niels Ole Fredborg Nielsen, der også lader forstå, at alle muligheder står åbne med hensyn til butikkens ejerkreds. - Det sværeste for butikken vil være at handle med fersk kød på grund af de mange veterinære krav. I Holstebro startede man da også med frossent kød og med bestilling af Limousine-kødpakker med fersk kød, bl.a. ugepakker med fars, og butikken har haft så stor succes, at den nu er ved at flytte i meget større lokaler med egen slagterafdeling, siger Niels Ole Fredborg Nielsen, der har kendskab til, at en øko-landmand her på egnen på bestilling sælger grøntsager til op mod 200 kunder. For forbrugerne vil et samlet salg ét sted af øko-varer, hvad enten det gælder frugt, grøntsager, mælkeprodukter, kød, brød eller drikkevarer som vin og øl være en enorm fordel, mener Niels Ole Fredborg Nielsen. - Så behøver de ikke skulle styrte rundt fra butik til butik efter de forskellige produkter, siger han. Initiativgruppen bag gårdbutikken i byen mødes igen 1. maj for at arbejde videre med sagen. Fra start har Frederikshavn Kommunes grønne guide, Hanne Lauritsen, været tilknyttet gruppen som sekretær. - Nu kan kommunen jo ikke deltage i noget, der er benhård business, men så længe det alene er erfa-gruppen, der arbejder, vil Hanne Lauritsen og jeg være omdrejningspunktet i projektet, påpeger Niels Ole Fredborg Nielsen. Kommunens grønne guide har ved flere lejligheder i samarbejde med lokale leverandører stået bag økologiske markedsdage i Frederikshavn. Ejerkredsen bag Holstebro-butikken er nogle landmænd og en slagter