Udland

Gaddafi-regeringschef sendt retur fra eksil

Tunesiske myndigheder har udleveret Gaddafis premierminister til retsforfølgelse i hans hjemland, Libyen.

Gaddafi-regeringschef sendt retur fra eksil

Tunesien har sendt en tidligere libysk premierminister retur til nabolandet, hvor de nye magthavere vil retsforfølge ham.

Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi, der var premierminister gennem de sidste fem år af Muammar Gaddafis regime, er det første tidligere medlem af det nu væltede styre, der sendes retur, så han kan stilles til ansvar for sine gerninger.

- Den mistænkte er i kriminalpolitiets varetægt i henhold til en arrestordre fra anklagemyndigheden, der sigter ham for forbrydelser mod det libyske folk, siger Libyens midlertidige premierminister, Abdurrahim al-Keib.

Mahmoudi, der sad på premierministerposten fra 2006 og frem til Gaddafi-styrets fald i august sidste år, har kæmpet imod udlevering til Libyen, siden han blev anholdt i Tunesien sidste efterår.

Han er bange for, at han vil blive udsat for tortur, siger hans advokat.

Overgangsstyret i Tripoli har igennem flere måneder diskuteret med Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC), hvorvidt Libyen vil kunne garantere ekspremierministeren en retfærdig retssag.

Mahmoudis advokat raser over udleveringen og siger, at hverken han eller Mahmoudis familie havde fået et varsel om, at han ville blive sendt til Libyen.

- Det er et trist øjeblik for menneskerettigheder i Tunesien. Jeg tror, at han vil blive torteret og behandlet på ulovlig vis, og de, der har udleveret ham, bærer en del af ansvaret, siger advokaten, Mabrouk Khorchid.

Libyske myndigheder håber, at udleveringen af Mahmoudi kan få andre lande, der huser tidligere medlemmer af Gaddafi-regimet, til ligeledes at sende dem hjem til retsforfølgelse.

/ritzau/Reuters