Udland

Gallup ændrer kurs efter Obama-ups i valgkampen

Efter at have spået den forkerte præsident-vinder laver det anerkendte institut om på meningsmålingsmetoderne.

Gallup ændrer kurs efter Obama-ups i valgkampen

Gallup, et af verdens førende meningsmålingsinstitutter, ændrer nu sine målemetoder.

Det sker, efter at instituttet overvurderede støtten til Mitt Romney og varslede republikaneren som den mest sandsynlige vinder af præsidentvalget i USA sidste efterår.

I sin sidste og endelige måling før valget pegede Gallup på en snæver sejr til Romney med et enkelt procentpoints forskel ned til rivalen Barack Obama. Det er i statistisk forstand meget tæt på dødt løb.

Men den siddende demokratiske præsident endte med at vinde valget med et forspring på omkring fire procentpoint, når man måler det samlede stemmeantal på landsplan - den såkaldte "popular vote".

Det var en pinlig sag for Gallup, som fik kritik for sine unøjagtige tal.

Derfor besluttede firmaet i fællesskab med forskere fra University of Michigan at gennemgå sine egne metoder og har nu konstateret flere faktorer til, at man undervurderede støtten til Obama markant.

Man har blandt andet ringet op til for mange vælgere med fastnettelefoner og for få med mobiltelefoner, lyder det. Dermed fik man for mange ældre republikanere blandt de adspurgte i meningsmålingerne.

Gallup har også haft en regional ubalance i sine målinger med for mange telefoninterview i områder, hvor Romney stod stærkt, og for få i de østlige og vestlige dele af USA, hvor Obama havde opbakning fra de fleste vælgere.

Meningsmålingsinstituttet, som har foretaget politiske målinger siden 1930'erne, vil nu forsøge sig med sine nye og reviderede metoder ved guvernørvalgene i New Jersey og Virginia i november.

Barack Obama var den kun anden demokratiske præsident, som formåede at vinde en anden periode som præsident siden Anden Verdenskrig. Den første var Bill Clinton, der under valgkampen utrætteligt slog på tromme for sin partifælle.

Obamas valgsejr byggede på støtte fra kvinder, fra unge og frem for alt fra sorte og latinoer - folk med latinamerikansk baggrund.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.