Udland

Gamle græske politikere løser ikke krisen

Græske kommentatorer tvivler på, at flertallet af proeuropæiske partier har evnen til at klare gældskrisen.

Gamle græske politikere løser ikke krisen

Der er ikke blevet hujet i Athens gader eller dyttet i bilhorn mandag efter det konservative Nyt Demokratis valgsejr i Grækenland. Og det er der heller ikke grund til, vurderer flere græske kommentatorer dagen derpå.

- Valget den 17. juni tillod os at holde en kommunikationskanal med vores partnere (i EU) åben, så vi kan arbejde på en ny plan for at komme ud af krisen med mindst mulig ustabilitet, konstaterer analytikeren Nikos Konstandaras.

Præsident Karolos Papoulias har givet Nyt Demokratis leder, Antonis Samaras, tre dage til at forsøge at danne en regering.

Nyt Demokrati og det socialistiske Pasok, der begge støtter gældsaftalen med EU og Den Internationale Valutafond, har tilsammen flertal efter valget. De to partiet gik henholdsvis frem og tilbage.

De to partier har i snart 40 år omgået hinanden som hund og kat.

Konstandaras mener, at det proeuropæiske flertal vil bremse Grækenlands vej mod den økonomiske afgrund, men så heller ikke mere.

- Alle partier vil holde fast på deres egen politik, enten fordi de føler sig retfærdiggjort af valgresultatet, eller fordi de føler, at de tabte, fordi de ikke kraftfuldt nok satte deres egen politik igennem, skriver han i den liberale avis Kathimerini

Han gætter på, at det snart vil føre til et nyt valg.

Klummeskriveren Nikos Xydakis mener i samme avis, at politikerne i Nyt Demokrati og Pasok er så belastet af deres fortid, at et regeringssamarbejde ikke kan holde.

- Ingen regeringer med politiske partier, der består af de samme gamle folk, der bærer rundt på de samme gamle forsyndelser, er i stand til at bære denne historiske byrde, mener han.

Samme reaktion får Ritzaus udsendte fra en avissælger i Athen.

- Ingenting bliver forandret, så længe det er de samme politiske ansigter, som står i spidsen. Der vil højest være tale om, at de skifter etiketten på deres politik, mener den 43-årige Nikos.

/ritzau/