Bryggerier

Gammel Dansk på franske hænder

Solgt til Pernod Ricard

Det er efterhånden længe siden, at spritfabrikkerne har været danskejede. Senest har svenskerne ejet Vin & Sprit. Men smagen er den samme.

Det er efterhånden længe siden, at spritfabrikkerne har været danskejede. Senest har svenskerne ejet Vin & Sprit. Men smagen er den samme.

AALBORG:Indbegrebet af en ¿lille én¿ til sølvbryllupsmorgenmåltidet eller tilbehøret til sildene er blevet fransk. Gammel Dansk og Aalborg Jubilæums Akvavit er sammen med resten af den svenske alkoholkoncern Vin & Sprit blevet solgt til verdens næststørste spritfirma Pernod Ricard. Det er den svenske regering, der har solgt sine aktier i spritten. Prisen for de danske mærker og et af verdens mest sælgende vodkamærker Absolut Vodka: 55 milliarder svenske kroner svarende til 43,7 milliarder danske. Den svenske finansminister Mats Odell siger ifølge svenske medier, at man har fået en meget god pris for koncernen. - Pernod har givet det bud som ud fra en samlet bedømmelse er det bedste ud af de fire bud, der er givet, siger Mats Odell i en kommentar. Absolut kommer til at udgøre det største enkeltmærke i Pernod Ricard-gruppen. Den mest solgte vodka i verden er Smirnoff, der produceres af Diageo, som er Pernod Ricards værste konkurrent. Sidste sommer meldte den danske bryggerigigant Carlsberg ud, at man var interesseret i at købe dele af Vin & Sprit. Den svenske avis Dagens Industri kunne citere Paul Bergqvist, bestyrelsesformand for Carlsberg Sverige, for bryggeriet interesse i købe dele af Vin & Sprit. Men nu gik hele butikken til franskmændene i stedet. Det var i begyndelsen af året, at det statslige svenske spiritusfirma Vin & Sprit blev sat på auktion. Og allerede sidste år kunne den svenske regering oplyse, at en hel række navnkundige firmaer havde meldt sig på banen som potentielle købere, deriblandt amerikanske Fortune Brands, franske Pernod Ricard og romgiganten Bacardi./ritzau/