Fødevarer

Gammel livret: Høns i asparges

Selv om jeg har været på ferie i et luksussommerhus, skal der ikke siges det mindste om spa-bad eller sådan noget luksussnak, i hvert fald ikke før næste uge!

Nej, i dag skal I lave noget, I måske ikke har fået, siden I var børn, og da er det mit gæt, at det enten var hos jeres mor eller jeres bedstemor. Der skal nemlig serveres høns i asparges. I bestemmer selv, om det skal være en middagsret eller en frokostret. Vælger I det sidste, så skal der også købes tarteletter, og det skal være af 'bagerens de bedste', ellers snyder I både jer selv og hønen, der for resten her er blevet til en god stor kylling. Den er bedst og bliver med garanti mør. I gamle dage var det at koge en høne undertiden en noget indviklet sag. Der stod nemlig ikke alder på den høne, der blev købt på landet. Og jeg kan fortælle, at der er mange ældre høns, der har endt deres liv i en suppegryde. Den blev kogt på samme måde, som jeg foreslår, men det vigtigste var vel også suppen. Kunne 'kadaveret' slet ikke blive mørt, brugte husmoderen et gammelkendt middel. Der kom en snaps ned i gryden, og som regel hjalp det. Hønen blev ikke beruset og ej heller blev gæsterne, men suppen fik vel en lidt anden krydring. En anden historie fandt sted for et par år siden. Jeg var med til at lave et arrangement de første tre dage af børnenes sommerferie. Projektet hed "To generationer i Rold skov". Alle, der kender området, ved, at der er noget med nogle røvere fra Rold, og det var selvfølgelig en af vores attraktioner, men en anden var mindst lige så god. Vi skulle slagte et par høns og bagefter lave suppe af dem. Selve slagtningen vakte stor interesse hos alle. Der var dog to store piger, der ikke rigtig kunne lide det, sådan som nu teenagepiger ikke kan lide noget. De erklærede højt og tydeligt, at den suppe skulle de ikke nyde noget af. Bedstemoderen klarede situationen ved at stille dette spørgsmål: "Hvad er det nu, I så godt kan lide, når I er på besøg hos os? Er det ikke tarteletter med høns og asparges?" Frisk og frejdigt kom svaret: "Jo, men du køber da også kødet i fryseren i Brugsen, ikke!" Og så fulgte der en lang forklaring på det fænomen, at selv frosne kyllinger har været noget, der engang løb rundt på to kyllingeben og sagde kyllingelyde. Behøver jeg at tilføje, at pigerne spiste to portioner suppe med største velbehag. Så der blev de så meget klogere. Så gå I bare i gang med kyllingen! Men glem nu ikke, at det er Grundlovsdag i morgen, så der skal der være kaffe med kage. Og intet mindre end en gammeldags roulade kan gøre det. Det er en rigtig sjov ting at lave, også sammen med børnene, og alle kan lide den. Rabarberfyldet bidrager vel også til smagen – og synet. Måske skal I til grundlovsfest, eller er det ikke noget, man gør andre steder end på landet eller inden for politik. I vores by har der i mange år været en tradition, der går på, at der inviteres til grundlovsfest i præstegården. Man har fået en taler, gerne lokal, til at holde en lille tale, der serveres kaffe med hjemmebag, og så er der en eller anden form for underholdning. Det kan være dans, musik eller sang. Tidligere endte festen altid med tovtrækning mellem Sønderup og Suldrup, men det er ikke godt at vide, om det er sådan i år. Vores præst igennem en hel del år, Peder Skamris Pedersen er flyttet til Nørresundby, og i stedet er der kommet en ung kvindelig præst. Hvem ved, om hun har fundet på noget nyt. Det kan kun findes ud af ved personligt fremmøde. Så der må I hen! Og rabarberrouladen kan da spises i dag, ikke?!