Gammel vin og lækker suppe

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Hummerbisque med hvidtatar. Hvidtatar dækker over et stykke råt, hvidt fisk. I dette tilfælde kuller. Denne hummersuppe var aftenens bedste oplevelse.

Skagen Fiskerestaurant Af Max Melgaard max.melgaard@nordjyske.dk Foto: Carl Th. Poulsen Skagen Fiskerestaurant har åbent det meste af året, men her i vinterperioden er der lukket oppe på førstesalen. I de fine stuer. Til gengæld holder fiskerestaurantet åbent med en lille filial i barstuen. Barstuen er stedet, hvor man normalt får sin øl, kaffe, frokost med mere, Her og det er stedet, hvor der sommeren igennem holdes koncerter for gæsterne. Og således var der da også koncert, da vi besøgte stedet en lørdag før jul. I kraft af at de fine stuer ikke er åbent på fuld kraft, er det et noget mindre spisekort, der udbydes. Men som aftengæst får to spisekort. Dels et fra barstuen, hvor man kan få sildetallerken til 88 kroner, diverse fisk til små 200, T-bone-steak til 245 og det store skaldyrsfad til 375 kroner. Og så er der det andet spisekort: det fra fiskerestauranten, hvor der tilbydes ganske få retter i kategorierne forret, hovedret, ost og dessert. Vi vælger fra det fine spisekort, og vi kaster os i lag med hummerbisque og terrin af and til forretter, dampet torsk og ristet helleflynder til hovedretter. Så får min medspiser ost, og til slut ris a la mande og æblekage til desserter. Priser: to retter 295 kroner, tre retter 365, og fire retter 395. Hertil en flaske Mersault årgang 1988 til 500 kroner. Lidt dyr, måske, men den skal også holde til alle fire retter, og generelt er vinene på Skagen Fiskerestaurant til den dyre/bedre side med priser fra knap 300 kroner og op til godt 1100. 20-årig hvidvin Vin, vand og brød kom hurtigt på bordet. Vi udtalte en smule bekymring over vinen. Den var trods alt 20 år gammel, men blev mødt med bemærkningen, at hvis den ikke levede op til vores forventninger, så ville der være en plan B. Vi skulle intet frygte. Det havde vi heller ikke grund til. Trods alderen var den forbavsende frisk. Den blev serveret direkte fra køleskabet og kom i en vinkøler på bordet. Vi havde ikke nippet meget til den, før vi blev enige om, at den trods alt blev serveret for koldt. Men hellere det end for varmt. Vi tog vinen ud af vinkøleren og lod temperaturen stige i glasset, og vinen åbenbarede en herlig, mættende og flot duft. Det var en knastør chardonnay, som de kun kan lave den i Bourgogne. Men Mersault er også blandt mine mange favoritområder, når vinen skal være hvid. Vi nåede også at nippe til brødet. Små, faste boller med godt bid. Og så kom forretterne: Hummerbisquen var helt klart bedst. En brunlig suppe med et stykke hvidtatar i midten. Det var rå fisk, givetvis kuller. Og med små stykker friteret rodfrugt i bunden. Den var en fyldig og flot bisque med masser af smag, der - som en anden god vin - kunne smages i lang tid efter. Den anden forret var terrin af and med marinerede salater og foie gras. Det var en lidt mere tam oplevelse, og det var svært at finde spor af foie gras’en, andeleveren. Til gengæld var den marinerede salat særdeles delikat. Sprød og med lækre stejf af god sennep i marinaden. Efter forholdsvis kort ventetid kom så hovedretterne. Rå torsk Den dampede torsk var en overdådig flot servering: Et gigantisk stykke dampet torsk ude til højre. I den anden side en stribe baner med det klassiske tilbehør: Her var hakket rødbede, æg, persille og bacon i lange striber. Ved siden af en skål kartofler og en skål sennepssovs. Torsken var ganske glimrende, men den var ikke dampet færdig, og det inderste kød tættest ved benet var umuligt at løsne. Det var simpelthen helt råt. Det havde ikke gjort alverden, hvis man kunne få det fri af benet, men det var ikke teknisk muligt. Derfor måtte store mængder af den gode fisk gå ud igen. Men som plaster på såret: Det var et virkeligt stort stykke torsk, så der var nok kød. Og det havde da også været værre, hvis fisken havde været udkogt. Til gengæld var tilbehøret helt i orden, og sennepssovsen virkelig lækker. Min medspiser fik ristet helleflynder. Et herligt stykke velstegt fisk med god smag af frisk hav. Hertil var der squash og selleri samt kartofler og en sovs på grøntsager, hvidvin og piskefløde. Så langt så godt. Mens vi spiste vores hovedretter kom aftenens orkester og stillede op i lokalet ved siden af. Og det startede med at spille god, melodisk folkemusik baseret på sang, guitar og trommer. Og holdt på en lydstyrke, så man kunne høre hvad man spiste. Høj musik Min medspiser fik Mont d’Or som ost. En bagt brieagtig ost med timian og hertil tomatkompot. Dejlig mild ost. Flot tomatkompot. Og glimrende kiks hertil. Og mens den blev spist, holdt orkestret pause. Endelig kom så desserterne på bordet og orkestret tilbage fra pause. Og lige der fik musikken lige et par decibel ekstra og vanskeliggjorde enhver samtale. Det var lidt træls. Men desserterne fejlede bestemt ikke noget. Risalamande hører årstiden til. Den blev serveret i et portionsglas med en særdeles lækker kirsebærsovs i en skål ved siden af. Det var præcis, som vor mor ville have lavet det, og så bliver en ris a la mande jo aldrig bedre. Medspiseren fik æblekage. Og igen en kage med minder fra barndommen. Dog var raspen i æblekagen lidt mere sprød og lækker end i barndomsmindet, og det skal bestemt også læses som en anbefaling. Vi sluttede af med et par cappuccinoer til 30 kroner, og dem blev vi bestemt ikke søvnløse af. Det gav en samlet regning på 1320 kroner. Trods små skønhedsfejl er maden i orden på Skagen Fiskerestaurant. Også når man kommer uden for sæsonen. Men vi ved godt, at når det er højsommer og restauranten på førstesalen åbner, så sker det med et noget højere gastronomisk ambitionsniveau. Men her i vinterkulden kan man sagtens hygge sig med god mad i det hyggelige lokale med sand på gulvet og en rar betjening. Skagen Fiskerestaurant Fiskehuskaj 13, Skagen Bordbestilling: 9844 3544 Vinteråbent torsdag til lørdag, aftenservering fredag og lørdag www.skagen-fiskerestaurant.dk