Fødevarer

Gastronomi på højt niveau

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Restauranten ligger i tilknytning til det historiske Nørlund Slot, hvor blandt andet Ellen Marsvin har boet. Længe før hendes tid var stedet også kendt som "røverhule", hvor rejsende mellem Randers og Aalborg blev udplyndret.

Nørlund Slot, som har sin smukke beliggenhed på Roldvej mellem Haverslev og Rold, er et sted med en meget gammel historie. I 1300 tallet var det blot et tårn, der blev kaldt 'en røverhule', og i mange år dannede stedet udgangspunkt for udplyndring af rejsende mellem Randers og Aalborg. Slottet er siden revet ned og bygget op igen af Ludvig Munk, som var gift med Ellen Marsvin. De to fik datteren Kirsten Munk, som senere blev kong Christian den 4.’s hustru. Rejsende mellem Aalborg og Randers bliver nu ikke længere indfanget her, og Kenneth Kragelund og Klaus Kalsen, som i fem år har drevet restaurant Nørlund som gourmetrestaurant, kan ikke ligefrem klandres for at gå i røvernes fodspor og udplyndre rejsende med det særlige koncept, som de for nogen tid siden lancerede - nemlig en treretters gourmetmenu til 300 kroner. Og det var netop den menu, min medspiser og jeg havde sat os for at prøve en lørdag i påsken. Vi blev venligt og smilende modtaget af Kenneth Kragelund i det lille hyggelige hus, hvor restauranten har til huse ved siden af det gamle slot. Her blev vi vist ind i en lille stue, indrettet med bar og små sofaer, og vi kunne i ro og mag studere menukortet. Vi var nu meget hurtige til at bestemme os, for dagens tilbud var den nævnte treretters menu kombineret med en velkomstdrink, kaffe/te og chokolade samt et eksemplar af en ny bog, 'Mennesker, mad og atmosfære', som er lavet om restauranten og de to kokke bag. Pris for hele herligheden: 800 kroner for to personer. Menuen skifter fra måned til måned, og de tre retter, vi blev præsenteret for, var som forret en terrin af svinefilet - under titlen Glad gris - til hovedret kalv i tre udgaver: culotte, ristet kalvebrissel samt frikassé og til slut dessert. Alt det kunne vi i ro og fred sidde og glæde os til, mens vi nød vores velkomstdrink, hvidvin med rabarbersaft tilsat lime, kanel og stjerneanis. Dertil små skåle med lækre hjemmelavede snacks. Med god hjælp fra Kenneth Kragelund, som på denne aften serverede for gæsterne, fandt vi også vej gennem vinkortet og bestemte os for en fransk hvidvin - Chateau Beauregard fra Pouilly Fuisse til 475 kroner - som vi kunne følges med hele vejen gennem menuen. Da vi havde drukket vores drink, fik vi anvist et bord, og hurtigt kom en lille appetitvækker - uden for menuen - på bordet: en fin lille mundfuld bestående af nye grønne danske asparges med en skefuld af sæsonens sidste stenbiderrogn og dertil en vaniljemayonnaise. En rigtig god start. Vinen viste sig også at være et rigtig godt råd at følge - Chauteau Beauregard er en vin fra Macons vigtigste kommune, Pouilly Fuisse. Den er lavet på Chardonnay-drue og er en frugtmættet og mineralrig vin. En vin med stor elegance, en smag af tørrede frugter og med en overraskende finish af honning - og den skuffede ikke. Den blev serveret ved den helt rigtige temperatur og passede fint til den glade gris - en terrine af filet, som blev serveret på rødbeder med samt rødløg og karse. Dertil var små toppe af rygeost-skum, kapers lavet af hyldebær og macadamia nødder og sprøde flæskesvær. Absolut en nydelse, og glæden flyttede fra grisen til vores maver og smagsløg. Kalv i tre versioner Så kom turen til kalven, og her blev vi præsenteret for kalv i tre versioner - culotte af sødmælkskalv, serveret på en halv grillet kartoffel og med gremolata, der er fint hakket persille, citronskal og hvidløg. Med i kalvetrioen var også ristet kalvebrissel, serveret på sursød kompot af grillet rød peber og perleløg med sennepskorn samt frikasse af letsprængt kalvespidsbryst og vinterurter, anrettet i en lille ovnfast skål og med et låg af butterdej. Det var tre virkelig gode retter, perfekt tillavet og gode smagsoplevelser, uden at nogle af de små retter kom til at stå i vejen for hinanden. Og igen viste vinen sig at være et godt valg. Den var nu blevet en smule varmere og havde stået lidt i glasset, og dermed foldede den sig mere ud og fik en lidt kraftigere smag, som matchede fint til kalvekødet. Nu var vi så nået til desserten, som viste sig at være en meget indbydende desserttallerken, bestående af en lun nougat gratin, yoghurtiscreme med rosmarin og vanilje på kompot med græskar, appelsin og rød chili. Desuden en hvid chokoladecreme med ristet kokos og syltede ananas, anderledes serveret i et fint lille sylteglas med låg. Det kan vist kun beskrives med ordene: total nydelse. Vi sluttede med kaffe og dertil chokolade. Fordi vi nu havde flottet os med både kaffe, velkomstdrink, vin og ikke mindst bogen om Restaurant Nørlund, så endte regningen på 1.275 kroner, men vi følte os under ingen omstændigheder udplyndret. Maden var i top, og restaurant Nørlund er absolut lig med gastronomi på meget højt niveau, så vi giver uden tøven fem store gafler til Nørlunds 'lille menu'. Kort tid tilbage Har man lyst til en god kulinarisk oplevelse, så er restauranten absolut et besøg værd. Men der er kun kort tid tilbage, hvis det skal være mad, kreeret af Kenneth Kragelund og Klaus Kalsen. De to har nemlig for kort tid siden meddelt, at de har opsagt deres lejemål på Restaurant Nørlund pr. 1. oktober 2009 efter fem gode og begivenhedsrige år. Men indtil oktober lover de, at de på sædvanligvis vil 'gi’ den fuld gas ved komfuret'. Vi kan varmt anbefale et besøg på stedet, og ifølge restaurantens hjemmeside, så er en lille treretters menu stadig på programmet - dog med nye retter end de her omtalte - men kun i maj og juni. Derefter er der kun åbent for selskaber på min. 10 personer. Restaurant Nørlund Nørlund Slot, Roldvej 142, 9610 Nørager www.restaurant-noerlund.dk Tlf. 98 65 66 11 Åbningstider: Maj/Juni: fredag/lørdag fra kl. 18. Resten af ugen efter aftale. Dog min. 10 personer. Juli/August/September: Hele ugen efter aftale, frokost/aften. Min. 10 personer.