Gastronomisk paradis

Ny personlig kogebog fra Helle Brønnum Carlsen præsenterer Læsø som råvarernes paradis - og som det skønneste sted i verden.

Hun har rejst verden tynd, og hun har bopæl i den centrale del af Danmarks hovedstad, men hvis man beder hende udpege den skønneste plet på jorden er svaret hverken Nepal eller Nørrebro. - Min oldefar sejlede i syv år, før han flyttede til Læsø. Han havde været alle de skønneste steder i verden, men når han blev spurgt, sagde han, at det skønneste sted i verden var Læsø. Det samme siger jeg, fortæller Helle Brønnum Carlsen. Og nu har hun sat sin passion på tryk. "Mine somre i Paradis" hedder en personlig og absolut appetitlig kogebog, som hun kalder "en kærlighedserklæring til Læsø". Det var den 44-årige seminarieadjunkt og madskribents oldefar, der byggede Carlsens Hotel. Helles farfar, som i øvrigt fandt sin kone i Skagen, hvorfra navnet Brønnum stammer - nedarvede sin fars udlængsel, og oldefar fandt en god måde at sikre sig, at sønnen nu også kom hjem til Læsø i ny og næ. Han købte en sommerhusgrund til sin søn, og det virkede. I 1932 byggede Helles farfar et sommerhus, der er gået i arv, og som har betydet, at familien er kommet tilbage sommer efter sommer i over 70 år. De 44 af dem har Helle været med. Uden afbrydelser. - Vi kom 14 dage hver sommer, og jeg tog også med, da jeg kom i puberteten og selv kunne vælge. Jeg tog veninder og kærester med. Altså én kæreste ad gangen, fortæller Helle. Og mens hun flyttede meget rundt i København, var der ét sted, hvor tingene ikke forandrede sig. Det var på Læsø. Men tiden tærede på farfars gamle, hyggelige sommerhus. Det begyndte at blive utæt. Sommeren for to år siden blev præget af, at familien måtte løbe rundt med spande hver nat, når vandet fandt nye veje ind under det gamle tag. Og selv om det gjorde ondt, blev beslutningen om at bygge et nyt hus truffet en af disse våde nætter. Uforanderligheden på Læsø har rakt helt ind i spisekammeret. Visse ting skal man spise hvert år på Læsø, og det skal spises på næsten samme måde hvert år med de små ændringer, som tiden alligevel bærer med sig. I dag indtages jomfruhummeren ikke med købemayonnaise men med hjemmerørt mayonnaise, men ellers er alt ved det gamle. - Hele mit liv har jeg spist mig mæt i jomfruhummer om sommeren, og hele mit liv er jomfruhummeren blevet tilberedt på den samme måde. I min familie har vi altid foretrukket jomfruhummeren kogt. Hjemkundskab At maden skulle blive Helles levevej var lidt tilfældigt. Da hun blev færdig som lærer med engelsk og matematik som linjefag, kunne hun ikke få arbejde, og derfor valgte hun at tage et ekstra fag på seminariet. Ikke mindst en god lærer, som i dag er hendes kollega, åbnede hendes øjne for hjemkundskaben. Derefter blev hun magister i litteraturvidenskab, men madinteressen slap hun ikke. Sideløbende med en ansættelse på seminariet skrev hun madklummer i flere aviser og ugeblade og begyndte også at skrive kogebøger, ligesom hun tog ud som kogekone. På et tidspunkt præsenterede hun sit forlag Høst & Søn for en idé til en kogebog fra Læsø. Hun vidste, at bogen skulle handle om Læsøs fantastiske råvarer, men hun var usikker på, hvilke opskrifter hun skulle putte i bogen. På det tidspunkt var en af hendes veninder på besøg. Hun havde en idé. - Hvorfor laver du ikke bare en kogebog på de ting, som I altid laver heroppe, spurgte veninden, og så var opskrifterne til bogen hjemme. Nøgleord er fisk, skalddyr, lam, frilandsgrise, kartofler, grøntsager, bær og kantareller. En uge på den helt rigtige årstid, hvor råvarerne er flest og bedst, kom Helles yndlingsfotograf til Læsø og fotograferede maden og øen igennem. Resultatet er en smagfuld, brugbar og stemningsmættet kogebog. Helle Brønnum Carlsen mener ikke selv, at hun har lavet en nostalgisk kogebog. - Det vigtigste budskab i bogen er, at når råvarerne er i orden, så skal man gøre så lidt som muligt ved dem. Dét budskab synes at være gået tabt i visse af kokkeskolerne. Trods kærligheden til Læsø, regner Helle ikke med nogensinde at flytte til øen. - Jeg tror, at vi er for meget kulturmennesker til at flytte fra København. Men vi vil nok være her på Læsø mere og mere og bruge sommerhuset adskillige måneder om året.