Udland

Gaza-familier må besøge fængslede i Israel

Efter fem år er det igen tilladt for Gaza-fangers pårørende at besøge de tilbageholdte i israelske fængsler.

Gaza-familier må besøge fængslede i Israel

Israel har mandag tilladt 40 palæstinensere fra Gaza-striben at besøge pårørende i israelske fængsler.

Det er den første af den slags besøg i fem år, og det er en gennemførelse af en aftale indgået i maj, der afsluttede en fanges sultestrejke, oplyser familier og myndigheder.

- 40 personer - 24 familiers fanger - er ankommet til Ramon-fængslet, siger en talskvinde for fængselsvæsnet og tilføjer, at ugentlige besøg fra fangernes pårørende i Gaza vil blive gennemført.

Israel har forbudt familiebesøg til fanger fra Gaza i 2007, nogle få måneder efter, at militante palæstinensere bortførte den israelske soldat Gilad Shalit og holdt ham fanget, indtil han blev udvekslet med 1000 palæstinensisk fanger i en egyptisk-mæglet aftale i 2011.

De israelske myndigheder afskar også Gaza-fangers forsyninger af undervisningsmaterialer og begrænsede deres adgang til at se fjernsyn.

Besøget mandag er en del af en ny aftale, som er blevet indgået tidligere på året for at afslutte en månedlang sultestrejke blandt omkring 1600 palæstinensiske fanger, som har krævet bedre vilkår i fængslerne.

De sultestrejkernes krav omfatter også genoptagelsen af familiebesøg, og at Israel ophører med politikken med at tilbageholde visse terrormistænkte uden at stille dem for retten.

En politik, der gælder omkring 320 af de 4800 palæstinensere i israelske fængsler.

Fangerne sluttede deres faste i maj, efter at Egypten havde mæglet en aftale, hvor Israel gav sig på visse områder, men ikke lovede at indstille dets "administrative tilbageholdelse" uden retssag af hensyn til beskyttelsen af hemmelige informanter.

Abdallah Qandil, der er talsmand for en fangesammenslutning i Gaza, beskylder Israel for at overtræde maj-aftalen.

Han siger, at de første besøgsaftaler ikke har været arrangeret tidligt nok, ikke har omfattet et tilstrækkeligt antal familier og stadig er genstand for alvorlige begrænsninger.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.