Gazelle-firma springer over konjunkturerne

Støvring-virksomhed kåret til nordjysk højdespringer

Aalborg 1. oktober 2002 08:00

AALBORG: Blandt de flere end 500.000 momsregistrerede virksomheder landet over findes der 756, som på trods af kradsende kriser og kedelige konjunkturer sprinter så hurtigt fremad, at de kan kaldes gazeller. En af dem er FC Food ApS i Støvring, der i aftes blev kåret som nordjysk vinder af dagbladet Børsens årlige gazelle-konkurrence. Kåringen skete på Nordjyllands Kunstmuseum ved det første af otte regionale arrangementer, der slutter med kåringen af landsvinderen torsdag 10. oktober i København. Hæderen som regional vinder betyder blandt andet, at FC Food mindst har fordoblet sin omsætning eller bruttofortjeneste i løbet af blot fire år, og på ægte nordjysk manér er det sket i al stilfærdighed. Indehaveren, direktør Peter Fanøe, fortæller, at han stiftede firmaet i 1994 som et rent importfirma, der i dag leverer alt fra morgenmadsprodukter og kager til italienske og mexicanske specialiteter til det meste af den danske detail- og cateringbranche. Eget bageri Men for to år siden tog firmaet et stort skridt og etablerede egen produktion af småkager, der bages efter traditionelle opskrifter med rene råvarer som smør og lignende, håndpakkes og sælges under navnet Det Gamle Bageri. - Og det går rigtig godt, konstaterer Peter Fanøe, som i forbindelse med småkageproduktionen har øget medarbejderstaben fra syv til 17, og som i sit seneste regnskabsår har haft en bruttofortjeneste på to millioner kroner. Omsætningen ønsker han ikke at oplyse. Derimod vil han godt fortælle om, hvordan man bærer sig ad med at rykke fremad i gazellefart. Det handler altsammen om at vide, hvad man har med at gøre: - Vi føler, at vi kender og har fingeren på pulsen i fødevarebranchen, som min familie har været i meget længe. - Desuden har vi været heldige at finde de rigtige leverandører og haft det nødvendige held og mod til at lancere nye produkter på de rigtige tidspunkter, siger Peter Fanøe, der dog erkender, at held ikke kommer af ingenting, men netop bygger på erfaring og indsigt: - Ja, det er da nemmere, hvis man følger med i, hvordan de forskellige trends udvikler sig. For eksempel var vi blandt de første til at lancere et mexicansk sortiment, og det har vi haft stor succes med, fortæller Peter Fanøe. Mange nye jobs Børsens gazellekåring, som i år gennemføres for ottende gang, er oprindeligt inspireret af en analyse, som blev gennemført af den amerikanske økonom David Birch. Han påviste i begyndelsen af 90erne, at udviklingen ikke længere som i 50erne blev påvirket mest af "elefanterne", de meget store virksomheder, eller som i 80erne af "musene", de helt små og vakse firmaer, men netop af "gazellerne", der var store nok til at have den nødvendige teknologi til at kunne konkurrere og små nok til at kunne reagere hurtigt på forandringer. Blandt andet påviste David Birch, at mens "gazellerne" kun tegnede sig for tre procent af den private amerikanske sektors arbejdsstyrke, tegnede den sig alligevel for 70 procent af de nyskabte jobs. Børsen satte sig for at undersøge, om noget tilsvarende gør sig gældende herhjemme, og det mundede ud i den årlige kåring, som tager udgangspunkt i de 500.000 momsregistrerede danske virksomheder, der findes i dataleverandøren D&Bs database. Af dem er de 97.000 aktie- eller anpartsselskaber, hvilket er første krav i gazelle-udvælgelsen. Og så fortsætter sorteringen ellers med udelukkelse af eksempelvis finansielle og offentlige virksomheder, hvorefter man har 22.953 såkaldte referencevirksomheder. Derefter ses på antal ansatte, økonomisk udvikling osv., og til sidst står man altså i år tilbage med 756 gazeller, hvilket er en klar - men også forventet - tilbagegang i forhold til de 849 sidste år. Ikke desto mindre er gazellerne en vigtig brik i dansk erhvervsliv. Eksempelvis har de fra 1998 til 2001 øget antallet af ansatte med lige knap 80 procent (fra 23.083 til 41.486), mens referencevirksomhederne kun har øget antallet af ansatte med 7,6 procent, nemlig fra 612.000 til 658.506 ansatte. Reportage fra aftenens kåring bringes i morgen.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...