Fødevarer

Gedehold på vej mod gyldne tider

Danskernes måske ældste husdyr er ved at komme til ny værdighed. Gedens kød og mælk er for lækkert til at ignoreres

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Med 300 malkegeder i stalden kan Jesper Pedersen glæde sig over, at netop geden er blevet tema for Kimbrerskuets forbrugeraften fredag den 2. oktober. Her vil der være smagsprøver på gedekød samt det, hans produktion går til: Gedeost. Foto: Claus Søndberg

En usædvanlig sund krop pakket ind i et dårligt ry. Sådan kan man betegne en af landbrugets mest stilfærdige, men gode nyheder i disse år. Efter et par århundreders nedgang er gedebrug nemlig på vej frem. - Vi har nogle faste aftaler med Nørager Mejeri om, hvor meget mælk vi kan afsætte et år i forvejen. Og indtil nu har der været brug for mere mælk hvert år. Jeg vil ikke bytte mine geder for køer, siger en af Vesthimmerlands få gådespecialister, landmanden Jesper Pedersen, Blære. Den, der kommer til hans gård med en masse fordomme mod geder, får drejet halsen om på sine ideer en efter en. Ingen lugt og lyd For det første: Geder larmer ikke. Ikke én af hans 300 fritgående malkegeder sagde en lyd i de par timer NORDJYSKE var på besøg. De lugter heller ikke. I hvert fald ikke så meget som køer. De fem bukke bliver dog noget ramme, når de er i brunst. Og de spiser strøelse, grønt og lignende. Ikke noget med at guffe rustne dåser og plasticposer i sig. - Sagen er mest, at de er så nysgerrige. De napper i alt, om de spiser det eller ej. De kan måske også nok leve af pap. Men så får man heller ikke noget mælk ud af dem siger Jesper Pedersen. Ingen fedt, megen smag Med 300 malkegeder i stalden kan han glæde sig over, at netop geden er blevet tema for Kimbrerskuets forbrugeraften fredag den 2. oktober. Her vil der være smagsprøver på gedekød samt det, hans produktion går til: Gedeost. - Gedekød er meget fedtfattigt og velsmagende. Mælken smager næsten præcis som komælk. Og har man smagt rigtig gedeost, så vil mange ikke længere have de tørre firkanter, man ellers kan få, siger Jesper Pedersen. Gedeavl ved tilfælde Den 33-årige gedespecialist er opvokset på et traditionelt landbrug få hundrede meter fra hans stald. Han har en almindelig landbrugsuddannelse og kun et tilfælde fik ham til at beskæftige sig med geder.